Yazılar

Hasta yatakları Haskar

Yatağa bağlı kalan hastalar için hasta yataklarının rahatlığından ziyade temizliği de bir hayli önemlidir. Hasta yataklarını temizlerken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Yatağı kılıflı almış iseniz hijyenik olması için düzenli aralıklarla yıkanması ve kılıfların değiştirilmesi gerekir. Nevresim takımlarının da sık sık yıkanıp ütülenmesi gerekir. Temizlik yapacağınız zaman hastanızın ilaçlarını toz girmeyecek alana koyup temizliğe öyle devam ediniz. Tutacakları kimyasal içermeyen ürünlerle dezenfekte etmeniz daha hijyenik olacaktır. Günde bir defa olacak şekilde yatakları havalandırın. Böylece enfeksiyon oluşturabilecek ortamları minimum seviyeye indirirsiniz. Hasta yatağınız lazımlıklı ise lazımlığını gün içinde 3 kere dezenfekte ediniz. Bunlara dikkat ettiğiniz takdirde hastanız daha rahat yaşamını sürdürebilir.

Hasta Yatağı Nedir?

Tedavisi yatarak devam edenler ya da belli sebeplerden dolayı yaşamını tamamen yatağa bağlı geçirmek zorunda kalan yatak çeşidine hasta yatağı denir. Hasta yatakları hastalar için özel olarak tasarlanmış yataktır. Üzerlerinde hastanın dönerken düşmesin diye korkulukları vardır. Hasta yatakları ikiye ayrılır. Biri manuel diğeri ise motorlu çalışan hasta yataklarıdır. Motorlu hasta yatakları kumanda ile hastanın daha rahat etmesi için kumandayla kontrol edilen bir yatak modelidir. Diğeri ise el ile ayarlanan modeldir. Kullanımı zordur. Günümüzde motorlu hasta yatakları daha çok kullanılır. Hasta yattığı zaman daha rahat bir güne başlar. Kullanılan yatak türüne göre hastanın sırt yasının da oluşmasını engeller. Ayrıca hastanın tedavisini sürdürebilmek için bütün tedavi aparatlarını da üzerinde bulundurur.

Hasta Yatağının Özellikleri Nelerdir?

Hastanın yaşam refahını yükseltir. Hastanın gereken bütün ihtiyaçlarını  bir yatakta toplanmıştır. Özellikle yatağa bağlı hastalar için kendi başlarına dönmeyi sağlar. Ortopedik, havalı yatak gibi çeşitleri de vardır. Böylelikle hastanın deri yüzeyi hava aldıkça yara oluşmasının önüne geçilmiş olur. Basınç uygulaması sayesinde kan dolaşımını hızlandırır. Böylelikle vücut ağrıları hissedilmez. Kumanda kontrolü sayesinde ihtiyacına göre ayarlanarak hasta daha rahat etmesi sağlanır. Yemek masası aparatını sayesinde hasta yattığı yerden yemek yemesi sağlanır. Hasta yatağında 4 adet korkuluk vardır. Bu korkuluklar hastanın dönme sırasında düşmemesini engelleyecektir. Ayrıca lazımlık olması da kimseye ihtiyaç duymadan yattığı yerden rahatlıkla yapması sağlanır. Bu yataklar hem hastanın yaşamını hem de hasat bakıcının yaşamını kolaylaştırır.

Motorlu Hasta Yatağı Nedir?

Motorlu hasta yatakları günümüzde en çok kullanılan hasta yatakları arasında yerini aldı. Motorlu hasta yataklarını hastanelerde çok sık görmekteyiz. Yatağının altında motor yardımıyla çalışır. Manüel bir yatağı  kumanda yardımıyla çalışması sağlanır. Hastanın bendine göre şekil almasını sağlar. Baş, ayak ve sırt kısmını kumanda yardımıyla ayarlanır. Böylelikle hasat isteği zaman hasta oturabilecek. Motorlu hasta yatakları da kendi içerisinde 2 motor hasta yatağı, 3 motor hasta yatağı, 4 motor hasta yatağı, dual motor hasta yatağı, kolon motorlu hasta yatağı olmak üzere motorlu hasta yatağı bulunur. Bunlardan ayıran özellik basınç ayarları ve motor âdetidir. Motor sayısı artıkça yatak hareketleri de o kadar artıyor.

Motorlu hasta yatakları

Motorlu hasta yatakları

Felçli hasta Yatağı Nedir?

Felçli hasta yatakları yatağa bağlı kalanlar için başkasının bakımına ihtiyaç duymadan kendi yaşamını devam ettirmesi için üretilmiş çok amaçlı yataktır. Hasta yatağının yanında bir adet buton vardır. Hastanın acil ihtiyacı olduğu zaman o butona basarak yanına gitmeniz sağlanır. Felçli yataklarda lavabo olması da bakıcıya ihtiyaç olmadan kendiişlerini halledebilir. Antibakteriyel özelliği sayesinde de enfeksiyon oluşmaz. Yatağı ortopedik olmasından dolayı yatarken sırt ağrısı hissetmez. Vücudu dinlenmiş olarak kalkar. Ayrıca çöp kovası da bu yatakta mevcuttur. Lazımlığı sayesinde sürekli altını bezleme derdi olmaz. Kendi başına tuvalet ihtiyacını giderebilir. Sağ tarafında prizler olması da hastanın telefonunu yattığı yerden şarj etmesini sağlanır. Motorlu özelliği sayesinde isteğin pozisyona kolay şekilde alabilir.

Hasta Yatağı Kiralama

Hasta yatakları piyasa değeri yüksek olan yatak türüdür. Özellikleri ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer hastanız 6 aydan daha az sürede yatak tedavisi görecek hasta yatağı kiralama seçeneğine gitmeniz daha doğru olacaktır. Hastanız iyileştikten sonra evinizde yer kaplayacaktır. Eğer hastanız yatağa bağlı bir şekilde ise hasta yatağı almanız hem hastanızın yaşamını kolaylaştıracaktır hem de hijyenik açıdan daha iyidir hasta yataklarını kiraladığınız zaman aylık vereceğiniz için bütçenizi zorlamaz. Satın alınacağı zaman o paranın miktarını hepsini vermek zorundasınız. Bundan dolayı hastanın tedavisine ve durumuna göre yatak seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.

Havalı Yatak Nedir?

Havalı yatak, motorlu hasta yataklarıyla beraber kullanılması için üretilmiş yatak türüdür. Havalı yataklar şişme ve inme merkezli çalışırlar. Hastanın yatış pozisyonuna göre basınca bağlı olarak otomatik olarak şişip inerler. Böylelikle hastanın derisi daha rahat hava alır. Yatmakta olan hastanın vücudunda yaralar oluşur. Havalı yataklar bunun oluşmasını engeller. Cildi hava aldırdığı için yara oluşturmaz. Yarası olan bir hasta yattığı zamanda derinin daha hızlı iyileşmesi sağlanır. Basıncını dengeler. Sağ sola rahat bir şekilde dönmesi sağlanır. Böylelikle hasta bakıcıya kolaylık sağlanır. Havalı yatak kendi içlerinde baklava dilimli havalı yatak, boru tipli havalı yatak, pozisyon aldıran havalı yataklar olarak 3 seçenek sunar.

Havalı Yatak Fiyatları

Havalı yatağı fiyatları modellerine göre değişiklik gösterir çünkü hasta yatakları model olarak değişkenlik gösterebilir. Hasta yataklarının fiyatları özelliklerine göre değişiklik gösterir. Konfor arttıkça fiyatta yükselişler görmeniz mümkündür. Bundan dolayı hastanızın hastalığına göre almanız doğru seçim olacaktır. Hasta yataklarına konulan yatak özellikleri de arttıkça fiyatta değişiklik görmemiz mümkün. Hasta yataklarında motorlu seçeneklerinde kullanılan malzemenin piyasa değeri maliyetli olduğu için piyasa yüksek yansır. Hastanın tedavisi sırasında gereken malzemeleri yatağın içinde olduğu için fiyatı etkilemez. Hasta yataklarında kurulum yine firmaya aittir.

Havalı Yatak

Havalı Yatak

Yoğun Bakım Hasta Yatağı

Bu hasta yatakları diğer hasta yataklarına göre daha çok özellikleri olan bir hasta yatağıdır. Yoğun bakımdaki hastalar bilinci yerinde olmayan ve birtakım yaşamını sürdürmesi için cihazla bağlı kalarak tedavileri yönlendiriyor. Bundan dolayı da yoğun bakım hasat yataklarını da daha çok fonksiyon eklenmiştir. 4 motora sahip olan bu hasta yatakları hastanın daha rahat etmesi için kumandayla eklem pozisyonları ayarlanır. Kan basıncı hızlandırma özelliği sayesinde derinin yara olmasını engellenir. Bu yataklar ortopedik yataklar olduğu için eklem ağrıları oluşmaz. Hastanın gereken tüm tedavileri yatağa bağlı olarak hizmet verir. Antibakteriyel özelliği sayesinde enfeksiyon ve bakteri oluşmasını engeller. Böylelikle daha fazla sağlık sorunları oluşmaz. Pozisyon özelliği sayesinde hastanın daha rahat dönmesi sağlanır.

Hasta Yatağı Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Hasta yatağı seçerken yatağın birinci sınıf malzemeden olmasına dikkat edilmesi gerekir. Yatağın antibakteriyel özelliğine sahip olması gerekir. Ortopedik özelliğe sahip olan yataklar alınması hastanın yaşamını daha kolaylaştırılır. Motor özeliğine bakılara alınması gerekir. Bütün aksayanların çalışması da çok önemlidir. Hastanızın durumunu doktorunuzla konuşarak bilgiler doğrultusunda hasta yatağını almanız daha konforlu bir yatak almanızı sağlar. Kolay temizlenebilen yüzeylere sahip olan yatakları seçiniz. Kolay taşınabilen tekerlek yapısına sahip olan hasta yatakları almanız bir yerden başka bir yere kolay bir şekilde taşıyabilirsiniz.

Kolay temizlenebilir hasta yatakları

Hastaların Yatağının Temizliği Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Uzun süreli hastalıklarda, bireyler hastalığın vermiş oldukları hasarın yanı sıra; sürekli olarak hastaneye gidip gelmek, sıra beklemek gibi nedenlerden dolayı da yıpranmaktadır. Tedavi süresi uzadıkça bu durum bireyler için çekilmez bir hal almaktadır. Ya da hastanede yatmak zorunda olan hastalar için de durum aynıdır. Özellikle uzun süre yatılı olarak hastanede kalan hastalar, bir zamandan sonra bunalıma girmektedir. Pek çok hastalığın tedavi edilmesinde, moral ve psikoloji önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de hastaların sürekli olarak morallerinin yüksek tutulması gerekmektedir. Ancak bu gibi durumlar hastalarda moral bozukluğuna yol açarak onların tedavileri üzerinde de olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Bu durumun üstesinden gelmek için, bazı hastaların tedavisine, doktorun da onayı ile evde devam edilmektedir. Ancak hastalara evde bakılırken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar, hastaya evde bakacak kişiyi ilgilendirmektedir.

İlaçların Kullanımı

Her hastalık durumunda ilaçlar, başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yöntem, cerrahi yöntemlere göre daha uzun süren ve daha uzun sürede sonuç veren bir yöntemdir. Evde hasta bakımı yapan kişiler, hastanın ilaçlarını düzenli olarak almasına dikkat etmelidir. Hatta ilaçları kendileri tam saatine uygun olarak hastaya vermelidir. İlaç konusunda önemli olan iki durum vardır. Bunlardan birincisi ilacın düzenli olarak kullanılması, diğeri ise dozunda kullanılmasıdır. Doktorun tavsiye ettiği dozun dışında ilaç kullanımı yapılmamalıdır. Ayrıca ilaçların aç ya da tok ne şekilde içileceğine de dikkat edilmeli, bu duruma göre hasta yönlendirilmelidir.

Ateş, Nabız ve Tansiyon Takibi

Hastalığın gidişatı hakkında bilgi sahibi olunabilecek bazı etkenler bulunmaktadır. Hastanede kaldığı sürece, hastanın bu etkenler açısından takip edilmesini hemşireler gerçekleştirmektedir. Ancak hasta evde bakılacağı zaman bu görev, hastayı bakacak kişiye düşmektedir. Sürekli olarak takip edilmesi gereken değerlerin başında nabız ve tansiyon gelmektedir. Bu değerler günlük olarak, hatta günde birkaç kez ölçülmeli ve elde edilen değerler de kayıt altına alınmalıdır. Doktordan, hasta için ideal değerlerin hangi aralık olduğu öğrenilmelidir ve bu aralıklar aşıldığında doktora bilgi verilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hastanın ateşi yani vücut ısısının yüksekliğidir. Hastanın ateşi de sürekli olarak kontrol altında tutulmalı ve beklenmeyen yükselme durumlarında doktoruna bilgi verilmelidir.

Kaliteli Malzeme Kullanımı

Hastalar, evde bakım yapıldıkları süre içerisinde bir takım cihazları ve medikal malzemeleri kullanmak zorundadır. Bu cihazların kaliteli olması, hastanın takibatının daha doğru yapılması açısından önemlidir. Bu yüzden de genellikle dijital olan medikal aletler tercih edilmelidir. Dijital olmayan cihazlara oranla daha kolay kullanım olanağı ve daha doğru sonuçlar sunan dijital aletler seçilirken, kaliteli ve uzun ömürlü olabilecek olanları seçilmelidir. Ayrıca hastanın kullanmak zorunda olduğu bazı tek kullanımlık parçalar da bulunmaktadır. Bu parçalar, kesinlikle ikinci bir kez kullanılmamalıdır. Her kullandıktan sonra mutlaka değiştirilmelidir. Ayrıca bu malzemelerin de kalitesine dikkat edilmelidir.

Antibakteriyel hasta yatakları

Antibakteriyel hasta yatakları

Beslenme

Evde bakılan hastalar için en dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de beslenmedir. Hastalıklar nedeni ile zaten zayıf düşmüş olan bünyeleri, bir de beslenme açısından sorun yaşarsa, hastalıklarının seyri kötüye doğru gidecektir. Bu nedenle hastalar iyi, sağlıklı ve düzenli beslenmelidir. Hasta olan kişiler için doktorunun vermiş olduğu bir diyet listesi varsa, bu liste takip edilmelidir. Eğer böyle bir liste yoksa; hasta kızartma, fast food, şerbetli tatlılar gibi zararlı gıdalardan uzak tutulmalıdır. Bolca yeşillik ve meyve yemeleri, hastalar açısından oldukça sağlıklı bir durum olacaktır. Ayrıca hastalara kırmızı et yerine, genellikle balık ve tavuk gibi beyaz et çeşitleri yedirilmelidir.

Hasta Bakım Odası

Hastalar, evde muayene gördükleri süre boyunca steril bir odada ağırlanmalıdır. Hasta odası, evin diğer bireyleri ile paylaşılmıyor olmalıdır, yani hastaya özel olmalıdır. Bu hem hastanın mahremiyeti açısından gerekli olan bir durumdur, hem de hastanın ortamda oluşabilecek enfeksiyonlardan korunabilmesi açısından önemlidir. Ayrıca hastanın bulunduğu oda sürekli olarak havalandırılmalıdır. Soğuk bir bölgede yaşanılıyorsa, ya da pencere açmak hasta için uygun değilse, uygun bir klima ile hastanın odası sürekli olarak havalandırılmalıdır. Ayrıca hasta odasının temizliğine de dikkat edilmelidir. Ama temizlik yapılırken ağır kokulu kimyasallardan da uzak durulmalıdır. Hastanın odasının sürekli olarak temiz olması hem psikolojik bir direnç sağlayacak; hem de onun oluşabilecek bakteriler ya da mikroplar karşısında korunmasını sağlayacaktır.

Evde Hasta Bakımının Avantajları Nelerdir?

Hastaların tedavilerinin evde devam etmesi, hem hasta için hem de hastaya bakmak ile yükümlü olan yakınları için oldukça avantajlı bir durumdur. Hastanın evde bakılmasının getirmiş oldukları kolaylıklar saymakla bitecek gibi değildir. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Hem hastanın, hem de ona bakan yakınlarının psikolojik olarak moral ve motivasyonları yüksek olacaktır. Çünkü hastanenin kasvetli ortamından uzak, ev ortamında ve günlük hayatın seyri içerisinde gerçekleşen bir tedavi iki taraf için de yorucu olmayacaktır.
  • Hastanın evde bakılması, ekonomik olarak da daha avantajlı bir duruma denk düşmektedir. Parça parça göze görünmese de toplu taşıma masrafları, taksi masrafları, su arıtma masrafları, hastanede kalınan süre içerisinde yapılan masraflar uzun süreli tedavilerde oldukça büyük rakamlar ulaşmaktadır. Evde tedavisine devam edilen hastalar açısından bu tür masraflar söz konusu değildir.

Konforlu Bakım İçin Havalı Hasta Yatağı

Tedavilerine evde devam edilen hastalar için, hasta yatağı oldukça önemli bir unsurdur. Özellikle de hastanın sürekli olarak yatakta kalması gerekiyorsa, bu durum daha da önem kazanmaktadır. Hastanın yattığı yatağın rahat olması ve vücudun hava almasına izin verir nitelikte olması gerekmektedir. Bu nitelikte olmayan yataklar, hastaların vücudunda batı yaralarının oluşmasına yol açacaktır. Hastalık sırasında hastanın rahat etmesini sağlamak için havalı hasta yatağı denilen yataklar tavsiye edilmektedir. Bu yataklar hem kolay hava almaktadır, hem de hastanın rahatı açısından oldukça konforludur. Siz de hastalarınız için havalı hasta yatağı tercih ederek, daha rahat bir evde tedavi süreci geçirmelerine katkı sağlayabilirsiniz.

Konforlu bakım için havalı hasta yatağı

Konforlu bakım için havalı hasta yatağı

Havalı Hasta Yatağı Kiralama

Havalı hasta yatakları, normal hasta karyolası ürünlerine göre biraz daha maliyetlidir. Ancak bazı medikal firmaları, herkesin bu yatağa erişebilmesini sağlamak adına havalı yatak kiralama hizmeti sağlamaktadır. Bu medikal firmalarından bir yatak kiralayarak evinize getirmeniz ve hastanın tedavi süresince cüzi bir miktar ödeyerek kullanmaya devam etmeniz mümkündür. Hasta yatağı kiralama işlemi, satın almaya göre oldukça düşük maliyetli bir işlemdir. Siz de bu şekilde hastalarınızın rahatını artırabilirsiniz.

Hasta Yatağı Fiyatları

Hasta yatağı denildiği zaman bahsedilebilecek tek bir yatak çeşidi bulunmamaktadır. Farklı modellerce onlarca hasta yatağı çeşidi bulunmaktadır. Bu durum da sabit bir fiyattan söz etmenin mümkün olmadığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle hasta yatağı fiyatları hakkında bilgi olmanın en iyi yolu, bu ürünlerin satışını yapan bir medikal firmasından detaylı bilgi almaktır. Her bütçeye uygun hasta yatağı bulunmaktadır. Ancak hastaların rahat etmesi açısından havalı hasta yatakları daha elverişlidir. Siz de bu yataklardan bir tane satın alarak evinizdeki hastanın daha iyi koşullarda tedavisine devam etmesini sağlayabilirsiniz.