Yazılar

Hasta Yatağı

Kişinin fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda kendini iyi hissetmemesine hastalık denir. Bazı hastalıklar kişiyi çok fazla etkilemezken bazıları kişinin sürekli ya da bir süreliğine yatağa bağımlı olarak yaşamasına sebep olabilir. Örneğin; kemik kırılması sonucu kişi bir süreliğine yatağa bağımlı olurken, felç geçiren kişiler sürekli yatağa bağımlı olabilir. Bu durumda sürekli yatakta yatmak hem hasta hem de hasta yakını için büyük bir sorun olur.

İşte bu noktada hasta ve hasta yakınlarının yardımına hasta yatakları yetişir. Hasta yatağı, yatağa bağımlı kişiler için tasarlanmış ve çeşitli özelliklerle donatılmış yataklardır. Hastanın istenilen pozisyona getirilmesine yardım eder, daha konforlu yatmasını sağlar. Hasta yatakları sayesinde hastanın tedavi süreci hızlanır hem de hasta yakınının yükü azalır. Böylece hastanın daha iyi bir yaşam sürmesine ya da daha çabuk iyileşmesine sebebiyet verirler.

Hasta Yatağı Teknik Özellikleri

Hasta yatakları çeşidine bağlı olarak manuel ya da motorlu üretilir. Motorlu olanların gücü 4000 ila 6000 Newton arasında değişir. Genellikle hasta yataklarının genişliği 100 cm, boyu ise 2 metredir. Hasta yataklarının kenarında hastanın güvenliğini sağlayacak korkuluklar bulunur. Bu korkuluklar demir, ahşap, alüminyum ya da plastik olabilir. Ayrıca anti bakteriyel özelliği bulunan ABS malzemelerden üretilirler.

Hasta yatakları 4 adet tekerlekten oluşurlar. Tekerlekler 360 derece dönebilme kabiliyetine sahiptir. Bu sayede istenilen yöne rahat bir şekilde döndürülebilirler. Ayrıca tekerleklerde kilit sistemi de bulunduğundan gerektiğinde yatak sabitlenebilir. Hasta yataklarının kenarlarında serum aparatları bulunur. Böylece hastaların serum ihtiyacı da kolay bir şekilde karşılanmış olur.

Hasta Yatağı Çeşitleri Nelerdir?

Hasta yataklarına olan talep çok fazladır. Bu da hasta yatağı modelleri açısından artışı zorunlu hale getirmiştir. Hasta yatağı temin edilirken her hastanın ihtiyaç duyacağı hasta yatağı çeşidinin farklı olacağı bilinmelidir. Çünkü hastaya uygun hasta yatağı çeşidi seçilmezse yataktan istenilen seviyede fayda alınamaz. Hasta yatakları motorlu ya da motorsuz olmalarına ve ek özelliklerine göre çeşitlere ayrılır. Motorsuz hasta yataklarına manuel hasta yatağı denir. Motorlu olanlar ise motor sayısına göre dörde ayrılır.

Hasta yatağı çeşitleri

Hasta yatağı çeşitleri

Ayrıca lazımlıklı hasta yatağı, havalı hasta yatağı gibi çeşitler de mevcuttur. Lazımlıklı hasta yatakları tuvalet ihtiyacını giderirken birine ihtiyaç duyan hastalar için tasarlanmıştır. Bu yataklar sayesinde hastaya hasta bezi bağlamaya gerek kalmaz. Hem hastaya hem de hasta yakınına her açıdan kolaylık sağlar. Hastanın yatak yarası, terleme, tahriş olma gibi rahatsızlıklara yakalanmasını engellemek için de havalı hasta yatakları üretilmiştir. Bu hasta yatakları havalı yapılarıyla hastanın cildine narin davranır.

Manuel Hasta Yatağı Özellikleri

Manuel hasta yatakları elle ayarlanan hasta yatağı modelidir. El ile kolayca yatağın ayak ve baş kısımları ayarlanabilir. Manuel hasta yatakları son derece dayanıklı ve güçlü malzemeler ile üretilmiştir. Ayrıca mekanizmaları da son derece uzun ömürlüdür.

Hastanın rahat edeceği şekilde dizayn edilirler. Bunların yanı sıra, manuel hasta yatakları motorlu olanlara göre daha uygun fiyatlıdır. Bu da manuel hasta yataklarının bir avantajıdır. Hastalığı ileri boyutta olmayan ve hareket kabiliyeti çok kısıtlı olmayan hastalar için genellikle manuel hasta yatağı tercih edilir.

1 Motorlu Hasta Yatağı Özellikleri

Tek motorlu hasta yatakları elektrikle çalışan hasta yatağıdır. Bu hasta yataklarında bir adet piston motor bulunur. Bu motor tek parçadır. Tek motorlu hasta yataklarının sadece sırt kısmı hareketlidir. Yani hastanın yalnızca sırt kısmı kaldırılıp indirilebilir.

Tek motorlu hasta yatakları 100 kilograma kadar taşıma kapasitesine sahiptir. Diğer motorlu hasta yataklarına kıyasla daha az avantajlı olan tek motorlu hasta yatakları, daha uygun fiyatlara sahip olmaları sebebiyle avantajlıdır. Ancak hareket kabiliyeti çok sınırlı olan ve çok kilolu olan hastalar için çok fazla önerilen bir hasta yatağı çeşidi değildir.

2 Motorlu Hasta Yatağı Özellikleri

Çift motorlu hasta yatakları da elektrik motoru ile çalışır. Ancak bu hasta yataklarının hem baş hem de ayak kısmı hareket edebilir özelliktedir. Düğmeli el kumandası ile komuta edilir. Bu da özellikle evde bakımı yapılan hasta ve yakınlarına büyük kolaylık sağlar. Evde bakımı yapılan hastalar için en çok tercih edilen modeller arasındadır.

Hasta Yatak Modelleri

Hasta Yatak Modelleri

Yanlarında korkuluklar olan çift motorlu hasta yataklarının üretim malzemeleri de diğer hasta yataklarında olduğu gibi anti bakteriyel özelliktedir. Çift motorlu hasta yataklarında motorlardan biri bel altında diğeri ise bel üstünde monte edilmiştir. Çift motorlu hasta yataklarının taşıma kapasitesi ise 150 kilograma kadardır. Yani birçok hasta için uygun bir taşıma kapasitesine sahiptir.

3 Motorlu Hasta Yatağı Özellikleri

3 motorlu hasta yatakları isminden de anlaşılacağı üzere 3 adet piston motora sahiptir. Çift motorlu hasta yataklarında olduğu gibi bu tür hasta yataklarının baş ve ayak kısımları hareket ettirilebilir. Ancak bunun yanında 3 motorlu hasta yataklarının asansör özelliği de bulunur. Asansör özelliği sayesinde yatak aşağı ve yukarı yönde 45 dereceye kadar indirilip kaldırılabilir.

Böylece hasta daha güvenli bir pozisyonda olur. Bu özelliğinden dolayı piyasada asansörlü hasta yatağı olarak da bilinir. Uzaktan kumanda ile komuta edilebilen bu tür hasta yatakları özellikle felçli hastalar için uygundur. Kullanımı ise oldukça basittir. 200 kilograma kadar bir taşıma kapasitesine sahip olan 3 motorlu hasta yatağı modelleri hem hastalar hem de yakınları için oldukça avantajlıdır.

4 Motorlu Hasta Yatağı Özellikleri

4 motorlu hasta yataklarına trendelenburglu hasta yatağı da denir. Çünkü bu tür hasta yataklarının trendelenburg ve ters trendelenburg özellikleri bulunur. Trendelenburg özelliği hastanın baş yukarı ayaklar aşağı pozisyonda yatmasını sağlar. Ters trendelenburg özelliği ise bu pozisyonun tam tersidir. Böylece hastanın kan basıncının düzenlenmesi sağlanır.

4 ayrı motora sahip olan bu tür hasta yataklarının taşıma kapasitesi de en üst düzeydedir. Bu sayede özellikle kilolu hastalar için büyük konfor sağlarlar. 4 motorlu hasta yatakları genellikle yoğun bakım servislerinde sıkça kullanılır. Bunun yanında son dönemlerde evlerde kullanımı da yaygınlaşmıştır.

Hasta Yatağı Kiralanabilir Mi?

Hasta yatakları satın alınabileceği gibi kiralanabilme seçenekleri de bulunur. Özellikle yatağa bağımlılığı kısa bir süreyi kapsayan hastalar için kiralama seçeneği daha uygundur. Çünkü bu tür hastalar için hasta yatağı satın almak gereksiz bir maliyete sebep olur. Ayrıca yatağa gereksinim kalmadığında çok fazla alan kaplayacağından kullanım alanı da daralabilir.

Bu sebeplerle kemik kırılması gibi kısa süreliğine yatağa bağımlı olan hastalar için hasta yatağı kiralanır. Günümüzde birçok hasta yatağı kiralama firması bulunur. Kiralamak isteyen kişiler bu firmalara ulaşarak hasta yatağı kiralayabilirler. Ayrıca kiralama süresi de istenilen süreye kadar uzatılabilir. Bu da kiralama seçeneğinin bir diğer avantajıdır. Ancak kiralama yaparken güvenilir ve kurumsal bir firma olmasına dikkat edilmelidir.

Hasta Yatağı Fiyatları Nelerdir?

Kiralama ve satın alma fiyatları belirlenirken bazı faktörler göz önünde bulundurulur. Hasta yatağı fiyatları belirlemede dikkate alınan faktörler; yatağın kalitesi, motorlu ya da manuel olması, motor sayısı, üretim malzemelerinin cinsi ve benzeri olarak sıralanır. Her bütçeye uygun fiyat aralığında hasta yatağı kiralama ya da satın almak mümkündür. Hasta yatağı temin edebilmek için firmamızdan güvenle hizmet alabilirsiniz.