Sevdiğiniz kişilere ve değer verdiğiniz hasta yakınınızın bakımını üstlenirken kullanmış olduğunuz ürünlerin en iyisi olmasına özen göstermekteyiz. Yatan hastaların dönemlerin konforlu bir şekilde geçirmeleri için çaba gösterilmelidir. Gösterdiğiniz çaba paha biçilemez değer taşımaktadır. Kullandığınız yardımcı ürünler bakım işini kolaylaştırarak bu süreci daha kolaylaştırabilirsiniz. Hasta bakımının en önemli aşaması uygun hijyen şartlarını sağlamak amacı ile hastanızın yaşadığı odayı havalandırmak, yatağın temizliği, vücudunun temizlenmesi gibi dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu hususta çok detaylar içermektedir.
Yatalak Hasta Bezi Nasıl Olmalıdır?
Hasta bezi kullanan bireyin cildinin sağlıklı, kızarıklık dan ve enfeksiyondan uzak kalması için temiz ve kuru tutulması gerekmektedir. Emici külot kullanan sağlıklı ve ayaktaki hastalar için bez değiştirmek zor değildir. Yatalak hasta bez kullanıyorsa idrarını tutamıyorsa ve hasta bezi kullanıyorsa özel cilt bakımını ve yardımına ihtiyaç duymaktadır.
İster hasta bakıcı olarak çalışıyorsanız ya da yatağa bağlı ve idrarını tutamayan bir sevdiğinize bakıyor iseniz bezini ilk kez değiştirmek zor gözükebilir. Neye ihtiyaç olduğunuzu bilmeni gerekmektedir. Ve izlemeniz gereken yolu, temel adımları öğrendikten sonra sıkıntı çıkmamaktadır. Yetişkin bezini değiştirmek aslında rahat ve kolay olacaktır. Çünkü yatağı ne kadar kullanışlı olursa hasta yakınları da rahat olması gerekmektedir.
Yatalak Hastanın Alt Temizliği Ne İşe Yarar ve Uygulaması Nasıldır?
Hastanın cilt bütünlüğünü korumakta fayda var. Hasta bezi doldu veya kirlenir kirlendi ise değiştirebilirsiniz. Size yardımcı olacak başka birileri yok ise ellerinizi yıkadıktan sonra eldivenleri giymelisiniz. Hastanız sırt üstü yatarken, hasta bezini açarak hazırlamalısınız. Hastanızın yüzünü size dönül olmayacak şekilde yavaşça yana yatırmanız gerekmektedir.
Hastanızı omuzlarından, kollarından veya bacaklarından değil kalçasından çevirmeye özen göstermelisiniz. Hastanızın dizlerini hafifçe göğsüne doğru bükmeniz gerekmektedir. Bezi geri çekerken içe doğru yuvarlamanız ve yuvarlarken herhangi bir pislik varsa içeri sokmaya çalışmanız gerekir. Hasta bezini çıkartın sonra toplayıp çöp torbasına atın. Mendilleri kullanarak alanı önden arkaya temizlenene kadar silin ve tüm kıvrımları temizlendiğinizden emin olmalısınız.
Hastanızın cilt yüzeyini kurulamadan bezi geçirmeyiniz. Aynı tekniği kullanarak hastayı diğer tarafına çevirin ve cildi önden arkaya doğru temizleyin ve kurulamaya özen gösterin. Hasta bezini takmada cildin bir süre kurumasını beklemeni gerekir. Bu aradaki zamanı eldivenlerinizi değiştirebilirsiniz. Hastanız yan tarafındayken çarşafı düzeltebilirsiniz. Yatak koruyucu örtüyü yarıya kadar sarabilirsiniz. Yatalak hastalarda cilt yarası önemli bir problemler arasında yer almaktadır. O yüzden dikkat etmeniz gereken hastada oluşabilecek yara durumlarıdır. Hastanızın vücuduna özellikle de kalçalarına krem sürmeniz de yara oluşumunu engellemekte fayda vardır.
Yatak örtüsünü veya çarşafınızı hastanızın alt kısmına paralel olarak kalça kısmının biraz altına sıkıştırarak yerleştirmeniz gerekir. Hastayı sırt üstü yatırın ve bezi bacaklarının arasından yukarıya doğru kaldırın. Hasta bezinin sızdırmaz bariyerlerini açmanız ve sıkıca oturması için üst bantları aşağı bakacak ve alt bantları yukarı bakacak şekilde yapıştırmanız gerekecek. Yatak koruyucunun katlanmış kısmını dışarı çekebilmeniz için hastayı hafifçe diğer tarafa doğru döndürmeniz ardından yatak koruyucu düzelmeniz gerekecek. Daha sonra eldivenleri atabilir ellerinizi yıkayabilirsiniz.
Yatalak Hastanın Yatağı Nasıl Olmalıdır?
Günümüz şartlarına ve hastalıklara göre kullanılan modellerden biriside hasta yatağıdır. Yatakta uzun zaman geçirmek zorunda kalan kişiler için hasta yatağı üretilmektedir. Ayrıca hastalar için konforlu ve güvenli bir ürün yelpazesidir. Hastanelerde kullanılan yataklar tedavinin ardından evde de kullanılmaktadır. Kişinin tercihine göre evlerde de kullanılabilir yapıdadır. Özellikle yatalak hastalar için elektrikli bir hasta yatağı seçilmelidir.
İşlevi bakımından ve hastanın alt temizliği bakımından oldukça kolaylık sağlamaktadır. Yan korkulukları ve ayarlanabilen başlığı sayesinde hastanın rahat etmesine de yardımcı olmaktadır. Sürekli yatan kişiler için ayak kısmının kolayca ayarlanabilmesi hasta yakınları için de kolaylık sağlamaktadır. Baş ve ayak kısımları, belli aralıklarla değiştirilebilme olanağı sağlamaktadır. Karyolanın baş veya ayak kısmında bulunan düğmeler sayesinde hastanın pozisyonunu da değiştirme imkanı bulunmaktadır. Hastanın tercihine göre farklı şekillerde kullanılabilmektedir.
Yatalak Hasta Yatağı Modeli Nasıl Olur?
Hasta yatağının birçok farklı modelleri bulunur. Hasta yatakları fonksiyonel yapısı sayesinde kullanan kişiye kolaylık sağlamaktadır. Manuel ve otomatik üretilmektedir. Hasta yatağı ev tipi modeli standart ve konforlu yapı içermektedir. Hasta yatağı modelleri hastanede kullanılan şekilde olabilmektedir. Hastanın durumuna bağlı yataklar seçilmelidir. Ayrıyeten medikal ihtiyaçlarına bağlı olarak alternatif modeller üretilmektedir. Hasta yatağı elektrikli modelleri sayesinde bir kumanda eşliğinde satılmaktadır.
Hastanın konforu ve sağlığı açısından hasta yatağı modelleri arasında anahtar hasta yatağı sizlere dezavantajlar sunmaktadır. Bu sayede hastanın güvenliği de sağlanmış olmaktadır. Yatak pozisyonları hastanın rahatlığına göre ayarlanabilmektedir. Ayrıç güvenlik için önemli korkuluklar da üzerinde yer alan aparatları sayesinde kolayca kullanılabilmektedir. Kullanım amacı ve tedavi sürecine göre farklılık gösteren ürün işlevsel özelliklerinden dolayı kullanıcıların dikkatini çekmektedir. Özellikle hastanın rahat etmesi açısından önem arz etmektedir.
Yatalak Hasta Yatağı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hastanın tedavi sürecine katkı sağlayan ürünü satın alırken en başında hastanın sağlık durumu gelmelidir. Günlük olarak yatakta ne kadar kalması gerektiğine bağlı olarak farklı modeller arasından bir seçim yapmanız gerekmektedir. Yatağa bağlı bir kişi yatan hasta yatağı tercih etmesi gerekir. Anahtar hasta yatağı bakım sürecinde önemli bir kolaylık sağlamaktadır. Hastanız yatalak ve hareketli ise buna dikkat etmeniz gerekmektedir. Havalı yatağın yüksek olmaması gerekmektedir. Hastaların bel kalça ve bacaklarında yara oluşumunu engelleyecek yataklar seçilmelidir.