Hasta Karyolası Kullanımı

Hasta Karyolası Nasıl Kullanılır

Evinizde kullanım için bir hasta karyolası ve hasta yatağı satın almadan önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı şeyler olduğunu düşündük. Bu yazıdaki bilgiler hastanızın ve hastaya bakım veren kişinin güvenliği ve satın aldığınız hasta karyolasını daha verimli bir şekilde kullanabilmeniz için gereklidir.

Öncelikle bilinmelidir ki, elektrikli motorlu bir hasta karyolası, normal ev karyolasından yapısal ve işlevsel olarak birçok yönden farklıdır. Bu farklardan en önemlisi hasta yatakları normal ev yatakları gibi statik bir yapıda değil, tamamen dinamik, hareketli yataklardır. Hasta yataklarını normal ev yataklarından ayıran ikinci önemli özellik ise bu yatakların sağ ve sol tarafında, yatan hastanın düşmesini engellemek için yapılmış korkuluk bulunur. Ayrıca hasta yataklarında serum askısı, el tutacağı gibi normal yataklarda olmayan bir çok ekipmanın monte edilebileceği kısımlar mevcuttur.

Hasta Ziyaretinde Yatağı İle Olan Temasınızda Dikkat Edin!

Yukarıda bir sadece birkaçını saydığımız bu hasta karyolası özellikleri ve normal ev yataklarında olmayan ekipmanların kullanımı ve bakımı, karyolanın kullanım ömrü için önemlidir. Hasta ziyaretlerinde çok sık yapılan bir hata şudur; ziyaretçiler hasta yatağının korkulukları üzerine elle veya oturarak baskı yaparak, bu parçaların gevşemesine, bozulmasına hatta kırılmasına yol açabiliyorlar. Bunun önlenmesi için hasta odalarına herkesin görebileceği bir yere uyarıcı levhalar asılabilir.

Hasta yatakları belli bir ağırlık taşıma kapasitesine sahiptirler ve bu ağırlıktan fazlasıyla yüklendiklerinde, ilk olarak motor ve motorun bağlı olduğu mekanizma zarar görecek ve kullanılamaz hale gelebilecektir. Bozulan bir motorun tamiri veya değişimi için hastanın yataktan indirilmesi gerekebilir ve bu işlem kilolu ve/veya felçli, yatalak hastaların bakımını yapan kişiler için çok zordur. Aynı şekilde yatak platformunun belli bir kısmının değişimi veya tamiri için de hastanın yataktan başka bir yere transferi gerekebilir ve bu oldukça meşakkatli bir işlemdir. Bu durumlara yok açmamak için hasta yakınlarının ziyaretlerinde daha dikkatli olmaları gerekir.

Hasta Karyolasının Kullanımında Bir Diğer Husus (Önemli)

Diğer bir önem arz eden hasta karyolası bileşeni de yatağın konum ve yüksekliğini ayarlamayı sağlayan elektronik el kumandasıdır. Bu kumanda da kullanılırken dikkat edilmeli, çocuk veya kumandayı bozabilecek başka kişilerin eline verilmemelidir. Örnek olarak; sırt kısmı platformu yükseltilmiş olarak bulunan bir hasta yatağının bu kısmını indirip hastayı yatma konumuna getirmenizin tek yolu bu kumanda üzerindeki düğmelere basmaktır. İşlevini yitirmiş, bozuk bir kumanda ile bunu yapamazsınız.

Hasta karyolası kullanımında yukarıdaki paragraflarda saymış oluğumuz detaylara dikkat edilerek, karyolanın daha sağlıklı çalışması ve daha uzun süreler kullanılabilmesi mümkündür.