Hastaların Yatağının Temizliği Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Uzun süreli hastalıklarda, bireyler hastalığın vermiş oldukları hasarın yanı sıra; sürekli olarak hastaneye gidip gelmek, sıra beklemek gibi nedenlerden dolayı da yıpranmaktadır. Tedavi süresi uzadıkça bu durum bireyler için çekilmez bir hal almaktadır. Ya da hastanede yatmak zorunda olan hastalar için de durum aynıdır. Özellikle uzun süre yatılı olarak hastanede kalan hastalar, bir zamandan sonra bunalıma girmektedir. Pek çok hastalığın tedavi edilmesinde, moral ve psikoloji önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de hastaların sürekli olarak morallerinin yüksek tutulması gerekmektedir. Ancak bu gibi durumlar hastalarda moral bozukluğuna yol açarak onların tedavileri üzerinde de olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Bu durumun üstesinden gelmek için, bazı hastaların tedavisine, doktorun da onayı ile evde devam edilmektedir. Ancak hastalara evde bakılırken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar, hastaya evde bakacak kişiyi ilgilendirmektedir.
İlaçların Kullanımı
Her hastalık durumunda ilaçlar, başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yöntem, cerrahi yöntemlere göre daha uzun süren ve daha uzun sürede sonuç veren bir yöntemdir. Evde hasta bakımı yapan kişiler, hastanın ilaçlarını düzenli olarak almasına dikkat etmelidir. Hatta ilaçları kendileri tam saatine uygun olarak hastaya vermelidir. İlaç konusunda önemli olan iki durum vardır. Bunlardan birincisi ilacın düzenli olarak kullanılması, diğeri ise dozunda kullanılmasıdır. Doktorun tavsiye ettiği dozun dışında ilaç kullanımı yapılmamalıdır. Ayrıca ilaçların aç ya da tok ne şekilde içileceğine de dikkat edilmeli, bu duruma göre hasta yönlendirilmelidir.
Ateş, Nabız ve Tansiyon Takibi
Hastalığın gidişatı hakkında bilgi sahibi olunabilecek bazı etkenler bulunmaktadır. Hastanede kaldığı sürece, hastanın bu etkenler açısından takip edilmesini hemşireler gerçekleştirmektedir. Ancak hasta evde bakılacağı zaman bu görev, hastayı bakacak kişiye düşmektedir. Sürekli olarak takip edilmesi gereken değerlerin başında nabız ve tansiyon gelmektedir. Bu değerler günlük olarak, hatta günde birkaç kez ölçülmeli ve elde edilen değerler de kayıt altına alınmalıdır. Doktordan, hasta için ideal değerlerin hangi aralık olduğu öğrenilmelidir ve bu aralıklar aşıldığında doktora bilgi verilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hastanın ateşi yani vücut ısısının yüksekliğidir. Hastanın ateşi de sürekli olarak kontrol altında tutulmalı ve beklenmeyen yükselme durumlarında doktoruna bilgi verilmelidir.
Kaliteli Malzeme Kullanımı
Hastalar, evde bakım yapıldıkları süre içerisinde bir takım cihazları ve medikal malzemeleri kullanmak zorundadır. Bu cihazların kaliteli olması, hastanın takibatının daha doğru yapılması açısından önemlidir. Bu yüzden de genellikle dijital olan medikal aletler tercih edilmelidir. Dijital olmayan cihazlara oranla daha kolay kullanım olanağı ve daha doğru sonuçlar sunan dijital aletler seçilirken, kaliteli ve uzun ömürlü olabilecek olanları seçilmelidir. Ayrıca hastanın kullanmak zorunda olduğu bazı tek kullanımlık parçalar da bulunmaktadır. Bu parçalar, kesinlikle ikinci bir kez kullanılmamalıdır. Her kullandıktan sonra mutlaka değiştirilmelidir. Ayrıca bu malzemelerin de kalitesine dikkat edilmelidir.
Beslenme
Evde bakılan hastalar için en dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de beslenmedir. Hastalıklar nedeni ile zaten zayıf düşmüş olan bünyeleri, bir de beslenme açısından sorun yaşarsa, hastalıklarının seyri kötüye doğru gidecektir. Bu nedenle hastalar iyi, sağlıklı ve düzenli beslenmelidir. Hasta olan kişiler için doktorunun vermiş olduğu bir diyet listesi varsa, bu liste takip edilmelidir. Eğer böyle bir liste yoksa; hasta kızartma, fast food, şerbetli tatlılar gibi zararlı gıdalardan uzak tutulmalıdır. Bolca yeşillik ve meyve yemeleri, hastalar açısından oldukça sağlıklı bir durum olacaktır. Ayrıca hastalara kırmızı et yerine, genellikle balık ve tavuk gibi beyaz et çeşitleri yedirilmelidir.
Hasta Bakım Odası
Hastalar, evde muayene gördükleri süre boyunca steril bir odada ağırlanmalıdır. Hasta odası, evin diğer bireyleri ile paylaşılmıyor olmalıdır, yani hastaya özel olmalıdır. Bu hem hastanın mahremiyeti açısından gerekli olan bir durumdur, hem de hastanın ortamda oluşabilecek enfeksiyonlardan korunabilmesi açısından önemlidir. Ayrıca hastanın bulunduğu oda sürekli olarak havalandırılmalıdır. Soğuk bir bölgede yaşanılıyorsa, ya da pencere açmak hasta için uygun değilse, uygun bir klima ile hastanın odası sürekli olarak havalandırılmalıdır. Ayrıca hasta odasının temizliğine de dikkat edilmelidir. Ama temizlik yapılırken ağır kokulu kimyasallardan da uzak durulmalıdır. Hastanın odasının sürekli olarak temiz olması hem psikolojik bir direnç sağlayacak; hem de onun oluşabilecek bakteriler ya da mikroplar karşısında korunmasını sağlayacaktır.
Evde Hasta Bakımının Avantajları Nelerdir?
Hastaların tedavilerinin evde devam etmesi, hem hasta için hem de hastaya bakmak ile yükümlü olan yakınları için oldukça avantajlı bir durumdur. Hastanın evde bakılmasının getirmiş oldukları kolaylıklar saymakla bitecek gibi değildir. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:
- Hem hastanın, hem de ona bakan yakınlarının psikolojik olarak moral ve motivasyonları yüksek olacaktır. Çünkü hastanenin kasvetli ortamından uzak, ev ortamında ve günlük hayatın seyri içerisinde gerçekleşen bir tedavi iki taraf için de yorucu olmayacaktır.
- Hastanın evde bakılması, ekonomik olarak da daha avantajlı bir duruma denk düşmektedir. Parça parça göze görünmese de toplu taşıma masrafları, taksi masrafları, su arıtma masrafları, hastanede kalınan süre içerisinde yapılan masraflar uzun süreli tedavilerde oldukça büyük rakamlar ulaşmaktadır. Evde tedavisine devam edilen hastalar açısından bu tür masraflar söz konusu değildir.
Konforlu Bakım İçin Havalı Hasta Yatağı
Tedavilerine evde devam edilen hastalar için, hasta yatağı oldukça önemli bir unsurdur. Özellikle de hastanın sürekli olarak yatakta kalması gerekiyorsa, bu durum daha da önem kazanmaktadır. Hastanın yattığı yatağın rahat olması ve vücudun hava almasına izin verir nitelikte olması gerekmektedir. Bu nitelikte olmayan yataklar, hastaların vücudunda batı yaralarının oluşmasına yol açacaktır. Hastalık sırasında hastanın rahat etmesini sağlamak için havalı hasta yatağı denilen yataklar tavsiye edilmektedir. Bu yataklar hem kolay hava almaktadır, hem de hastanın rahatı açısından oldukça konforludur. Siz de hastalarınız için havalı hasta yatağı tercih ederek, daha rahat bir evde tedavi süreci geçirmelerine katkı sağlayabilirsiniz.
Havalı Hasta Yatağı Kiralama
Havalı hasta yatakları, normal hasta karyolası ürünlerine göre biraz daha maliyetlidir. Ancak bazı medikal firmaları, herkesin bu yatağa erişebilmesini sağlamak adına havalı yatak kiralama hizmeti sağlamaktadır. Bu medikal firmalarından bir yatak kiralayarak evinize getirmeniz ve hastanın tedavi süresince cüzi bir miktar ödeyerek kullanmaya devam etmeniz mümkündür. Hasta yatağı kiralama işlemi, satın almaya göre oldukça düşük maliyetli bir işlemdir. Siz de bu şekilde hastalarınızın rahatını artırabilirsiniz.
Hasta Yatağı Fiyatları
Hasta yatağı denildiği zaman bahsedilebilecek tek bir yatak çeşidi bulunmamaktadır. Farklı modellerce onlarca hasta yatağı çeşidi bulunmaktadır. Bu durum da sabit bir fiyattan söz etmenin mümkün olmadığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle hasta yatağı fiyatları hakkında bilgi olmanın en iyi yolu, bu ürünlerin satışını yapan bir medikal firmasından detaylı bilgi almaktır. Her bütçeye uygun hasta yatağı bulunmaktadır. Ancak hastaların rahat etmesi açısından havalı hasta yatakları daha elverişlidir. Siz de bu yataklardan bir tane satın alarak evinizdeki hastanın daha iyi koşullarda tedavisine devam etmesini sağlayabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!