Özellikle hastanede veya evde sürekli hastalanması gereken hastalar için hasta yatağı modelleri bulunmaktadır. Bu yatak tipi özel bir malzemeden yapılmış olup hasta yatarken kullanılması gereken ve tedavinin bir parçası olan yatak tipidir. Hasta karyolası birkaç ayrı bölümden oluşan bir üründür. Bunlar hasta karyolası, hasta yatakları, yatak çarşafları, yatak tekeri frenleri ve yatak kontrolleridir. Hasta kişilerin daha ciddi hastalıkları önlemek için yatak kullanmaları çok önemlidir. Yatalak olan hastaların enfekte olma olasılığı özellikle yüksektir. Bu nedenle hastane yataklarının kullanımı daha da önemlidir.
Hasta Yatağı Nerelerde Kullanılır?
Hastanelerde özellikle acil servislerde tedavi sürecini hızlandırmak ve uygulama sürecinde herhangi bir ek zorlukla karşılaşmamak için hasta yatağı kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle motorlu yatak, hastayı çıkarmadan tedavi ederken ağrı kesici olarak tercih edilen model olduğu için kullanılmaktadır.
Motorlu rulmanlar motor numarasını içerir. Bu, kişinin tutumuna ve kişinin hastalık ve hareketlilik düzeyine göre belirlenir. Bazı anlarda fizik tedavi yönteminde de hastane yatakları kullanılmaktadır. Bu tip hasta özellikle motorlu yatakları tercih ederler. Uzaktan kumanda yardımı ile yatağı kontrol altında tutarlar. Bu dönemde hasta konforu ve tedavi işleyişi sağlıklı devam etmesi adına yatalak hastalar, fizyoterapi hastaları, omurilik hastaları, diş hekimleri gibi medikal sektörler tarafından hastane yatakları tercih edilmektedir.
Hasta Yatağı Kullanımının Yararları ve Avantajları
Sürekli hastanede yatan ve ayaktan tedavi edilemeyen hastalar için yatak kullanılmaktadır. Geleneksel kabul yataklarında sıklıkla ciddi sırt yaralanmaları meydana gelir. Ve bu yaralanmaları önlemek için hasta ve tedavi konforuna katkı sağlayacak farklı hasta yatağı tasarımları üretilmiştir. Yaralara ek olarak, enfeksiyon riskini en aza indirmede faydalı olduğu bilinmektedir.
Hasta yatağı kullanırken, sertifikalı bir üreticinin temizlik ve kullanımını takip etmek çok önemlidir. İster manuel ister mekanik olsun tüm hastane yataklarının kontrolü bireyin, sevdiklerinin ve bakıcılarının elindedir. Boyun, sırt, ayak ve vücudun pozisyonuna göre ayarlamalar yapılır. Burada amaç hastanın en uygun pozisyonda olmasını sağlamaktır. Bazı hasta yatakları oturma bulunuşunda bile kullanılmaktadır. Hasta yatağı modelleri oluşturulurken tedavi gören ya da yatakta kalmak zorunda olan hastanın tüm rahatlığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Ayrıca sürekli yatma ile oluşabilecek cilt yaralarının oluşumunu da minimuma indirir veya tamamen geçmeyecek şekilde tasarlanıp kullanıma sunulur. Hasta yatağı üretim sürecinde birçok kontrolden geçer ve her detayı özenle düşünülür. Avantaj elde etmeye çalışırken hastanın kendisine daha fazla zarar vermemesine dikkat etmek çok önemlidir.
Hasta Yatağı Çeşitleri ve Özellikleri
Yetişkin pediatrik hastalar, yani çocuklar için boyutlandırılmış hasta yatağı kiralama fiyatları açısından da olsa üretilirken güvenlik her şeyden önemli olmaktadır. Manuel ve motorlu olmak üzere ikiye ayrılır. Motorlu hasta yatağı modelleri hastanın vücut anatomisine ve yatak istirahati derecesine göre iki, üç veya dört hareketlilik seçeneği belirlenir. Yatağın en doğru şekilde kullanılabilmesi için hastanın hareketliliğine göre belirlenmeli, özellikle baş bölgesi rahat olmalı ve boyun bölgesi yatarken daha rahat nefes alabilecek şekilde olmalıdır. konuşma zamanı. Yine güvenlik açısından hastanın her iki yanına konulacak tırabzanlar düşmeleri engelleyecek ve hareketlerini kısıtlamayacak boyutta olmalıdır.
Ortak hastane yatak modellerinin ortak özellikleri;
- Nefes alabilen malzemelerden yapılması,
- Kenar korkulukların olması,
- Çok fazla yüksekliği olmaması,
- Motorlu yatakta kullanım kolaylığı olması,
- Yatağın sırta zarar vermemesi ve sünger sistemi kullanımı olması,
Motorlu hasta yatağı: Tek kişilik, 2, 3 veya 4 adet elektrikli (Motorlu ) hastane yatakları farklı özelliklere sahiptir. Yatağın altındaki motor uzaktan kumanda ile kontrol edilir.
Otomatik hasta yatağı: Hastanın nekahet sürecinde veya hasta yatalak durumdayken hareket etmesi imkânsız değilse de zor olduğu için hastane yatakları bu düşünceyle imal edilmektedir. Otomatik hastane yatağı, uçtan uca hareket ettirilebilen yapıya sahip bir yataktır.
Katlanabilir hasta yatağı: Bu yataklar, hasta yatakları için özel olarak tasarlanmıştır. Yatağın hareketli iskelet yapısına göre eklemlere sahip olan yatak, karyolasının uzaktan kumanda ile kontrol edebilme komutlarına göre şekillendirilerek hastanın yatarak ya da oturma pozisyonuna geçmesi sağlanır.
Hasta Yatağı Güvenlik Önlemleri ve Fiyatları
Hasta yatağı tekerlekli olduğu için hasta üzerinde yatarken dahi istenilen konuma kolaylıkla hareket ettirilebilir. Hasta karyolası temizlenebilirlik ve sterilite açısından sararma yapmayan yıkanabilir kumaştan üretilmiştir. Yatak tekerleğinin dönmesini önlemek için fren sistemi kullanılmaktadır. Nevresim ve yatak koruyucuları hastayı rahatsız etmeyecek şekilde yapılmıştır. Motorlu yataklarda elektrik kesintilerinde sorun olabileceğine inanılsa da günümüzde şarjlı pillerin kullanılmasıyla bu sorun ortadan kaldırılmıştır. Motorlu olmasına rağmen, manuel destekli hareketle de konulmaktadır.
Yatağa bağımlı hastalar için özel olarak yapılan hasta yatağı fiyatları, hasta yatağı modelleri içinde değişmektedir. Bunun yanı sıra boyut ve malzeme ile yatağın rahatlığı gelir. Manuel yatak ile elektrikli(motorlu) yatak arasında büyük fiyat farkı vardır. Manuel yataklar daha uygunken, ancak ekipmana bağlı olarak elektrikli (motorlu) yataklar biraz daha yüksek fiyatlara sunulmaktadır.
Ev Tipi Hasta Yatakları Modelleri
Hastane yatağı alırken mutlaka hasta yatağı fiyatları ile hastanın özel ihtiyaçlarına bakılarak uygun bir yatak satın alınmalıdır. İnsanlar her zaman bu yatakta vakit geçirirler, bu yüzden alacağınız yatak rahat ve kullanışlı olmalıdır. Felç gibi semptomlar bulunuyorsa ve hasta kendi başına ayakta duramıyorsa, yatağı satın alırken mutlaka yatağa bir güvenlik çubuğu takmayı ihmal edilmemelidir. Yatak alırken hastayla ilgilenen kişi göz önünde bulundurularak, hastanın uzaktan kumanda yardımı ile rahat hareket etmesini sağlayan otomatik bir yatak ön planda tutulmaktadır. Yatak alırken karyola tekerleklerinde bulunan frenlere dikkat etmeniz gerekmektedir.
Adından da anlaşılacağı gibi evde hasta yatağı, hasta bir kişinin evde kullanabileceği yatak türüdür. Bu yataklar felçli hastalar ve yaşlılar için evde tedavi ve kullanım için özel olarak tasarlanmış, teknik ekipman ve aksesuarlarla donatılmıştır. Bu yataklar genellikle çift motorlu veya iki motorlu olarak tasarlanmakla birlikte ihtiyacınıza göre üç veya dört motorlu olarak da tasarlanabilmektedir. Dahili motor sayesinde yatağın ayaklarını ve başını hareket ettirebilirsiniz. Bu sayede hasta yemek yerken, su içerken veya sırt ağrısı çekerken herhangi bir çaba ve zorlama olmadan saniyeler içinde uzaktan kumandayı kullanarak oturma pozisyonuna geçebilir. Bu modeller arasından hasta için doğru yatak seçilirken hastanın sağlığı, boyu ve kilosu göz önünde bulundurularak hastanın yatak seçimine uygun ürünü bulmak bu şekilde kolay olmuş olur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!