Hasta yatağı, kullanan yatağa bağımlı, felçli veya kısa süreli tedavi gören hastalar için üretilmiş medikal bir yataktır. Hasta yataklarını bir çok firma üretimini yapmaktadır. Fakat şöyle bir durumda söz konusudur. Bu yatakları üreten firmalar kaliteli üretenler yada daha az kaliteli üretenlerden ziyade belli bir süre geçtikten sonra bozulabilmektedir. Çünkü mekanik ve elektrikli aksamları olduğundan dolayı bu yataklara zaman içerisinde müdahale etmemiz gerekmektedir.
Hasta Yatağının Periyodik Bakımı
Hastalar yatağın bozulduğunu anladığında şöyle bir durumla karşılaşabilirler. Hasta yatağı, kumanda ile çalışan birkaç motorlu olan çeşitlerden oluşmaktadır. Elektrik aksamı belli bir zaman sonra herhangi bir sebeple bozulabilir. Elektrik gidip geldiğinde kısa devre yapabilir veya farklı bir şekilde bozulmalar olabilir. Yatağın motor kısmında sorunlar çıkabilir. Hasta ve hasta yakınlarını ne kadar tedirgin etse de bu hasta yataklarının servis ağı ve yedek parça bulma konusunda üretici firmalar hasta yakınlarının da işlerini kolaylaştırmaktadır.
Hasta Yatağı Tamiri
Belli bakım ve tamirlerini yaptığımız sürece çok uzun süre bu yatakları hastalarımız kullanabilmektedir. Tabii ki kaliteli bir medikal hasta yatağı tamiri hemen yapılmaz ve çok çabuk bozulmaz, hasara uğramaz. Olduğu takdirde de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Hasta yakınları veya hastaya bakan bakıcı tarafından bu hasta yatakların kullanımı son derece önemlidir. Tabii üretici firma teslim ederken küçük bir eğitim vererek nasıl kullanılması gerektiğini ve bakımının nasıl yapılması gerektiğini hem hastaya hem de hasta yakınlarına anlatmaktadır.
Hasta Karyolası Tamiri
Herhangi bir bozulma ve olumsuzluk durumunda hasta yatağı tamiri mutlaka yetkili kişiler yapmalıdır. Yanlış yapılan tamir veya bilgi sahibi olmayan herhangi bir kişi tarafından yapılan tamir, hastanın sağlığına zarar verici durumlarla karşılaşmasına olanak sağlar. Tedavi aşamasında olan bir hastanın hasta yatağının korkuluklarının çıkması, bozulması, kırılması durumunda hastanın sağlığını tehdit edici hareketlerden kaçınılmalı. Hasta güvenli bir yere veya başka bir yatağa alınıp tamiri öyle yapılmalıdır. Düşmesini de bu sayede engellemiş oluruz.
Hasta yakınlarının hasta yatağı tamirini yetkili servisler aracılığıyla almalı fakat bu medikal ürünlerin bir çok elektrik ve motor aksamları farklı olarak üretildiğinden mutlaka satın alınan firma tarafından yapılması daha uygun olmaktadır. Hasta yakınları, bu hasta yataklarının kırılma, bozulma, çıkma veya deforme olması durumunda da kendi ilkel yöntemlerle dediğimiz tutturma bir iple destekleme veya elektrikçi gibi olmaması gereken durumlardan kaçınılması gerekir. Bunun sonucunda hasta yatağı tamiri yapan kişi ile hastanın hayati tehlike oluşturacak durumların ortaya çıkmasına da sebebiyet verebilmektedir.