Hasta yatakları genellikle hastanelerde ve bakım evlerinde kullanılan oldukça kullanışlı olan yasak türlerinden biridir. Bu yatak türleri her türlü hastanın konforunu sağlamak amaçlı olarak özel tasarım ürünlerdir. Üretici firmaların yapmış olduğu hasta yatağı ayrıca isteğe bağlı olarak evlerimizde de kullanabileceğimiz özel dizayna sahip ürünlerden oluşur.
Hasta yatakları standart yataklardan farklı olarak çeşitli özelliklere sahip ürünler olduğundan dolayı ücretleri de diğer yatak modellerine göre daha pahalı olarak satılmaktadır. Boyutların standart olan bu hasta yatakları isteğe bağlı olarak daha geniş olarak da tercih edilebilir. Yatakların kendi bünyesinde bulunan döşekleri sayesinde de ekstra yatak alma işlemi yapılmasına gerek yoktur.
Hastalıkların Tedavisinde Kullanılan Hasta Yatakları
Hasta yatakları özellikle hareket güçlüğü çeken kişiler tarafından tercih edilen ürünlerdir. Bu nedenle özel yapıları sayesinde katlanabilir ve istenilen şekle sokulabilir. Kendisine bağlı kumandaları sayesinde hareketli olarak üretilen hasta yatakları ayrıca özel hastalıkları giderilmesi açısından da hem hastanelerde hem de bakım evlerinde kullanılan üründür. Felç geçirmiş, ameliyat olmuş ya da bakıma muhtaç olan kişilerin tedavisi bu yataklar sayesinde sağlanır.
Hasta yatakları genellikle hastanelerde karşımıza çıkar. Hasta karyolası olarak da adlandırılan bu yataklar yüksek konforlu ve kolay kullanışlı olarak da her bireyin rahatlıkla kullanabileceği ürünlerdir. Bu nedenle tasarımları sırasında yapılmış olan tüm işlemler tamamen hastanın konforunu sağlamak amaçlıdır. Hasta yatağı kullanımı sırasında indirme ve kaldırma işlemlerinin kumanda ile gerçekleştirilebilmesi için yatağın elektriğe bağlanması gerekir. Bunun için standart olarak kullanılan prizler yeterli olur.
Hasta Yatağına Bağlı Kumandalarının Kullanımı
Hasta yatakların mevcut kumandaları sayesinde hem ayak kısmından hem de baş kısmından katlanabilir. Özel olarak ayarlanabilen yapıları sayesinde her boydan ve her kilodan hastalığın rahat edebilmesi için tasarlanmıştır. İsteğe bağlı olarak farklı segmentlerde kullanılan hasta yatağı, standart bir otomasyon sistemine bağlıdır. Bu nedenle kumandalı üzerinde bulunan tuşlar sayesinde rahatlık ön plandadır.
Hasta yatağı kullanımı sırasında dikkat edilecek bazı hususlar vardır. Kumanda ile ayarlama yaparken hastanın rahat ettirilmesi oldukça önemlidir. Çok yüksek ayarlanması ya da kumandanın tüm tuşlarına aynı anda basılması gibi durumlar hasta karyolasını istenilen fonksiyonları yerine getirmemesi anlamına gelir. Bu durumda kısa süre içerisinde bozulabilen hasta yatakları deformasyona uğrayarak bakım gerektirebilir. Bu durumun yaşanmaması için mevcut bulunan tuşlar üzerinden istenilen işlemin yapılması gerekir. İşlemlerin yapılabilmesi için kumanda üzerinde resimler ile anlatım yapılmıştır.
Hasta Yataklarının Kullanıldığı Yerler Nerelerdir?
Hasta yatakları özel hastanelerde ya devlet hastanelerinde kullanılabilir. Aynı zamanda rehabilitasyon merkezlerinde ve özel bakım evlerinde de sıklıkla karşımıza çıkan hasta yatakları isteğe bağlı olarak da yine evlerimize satın alıp ya da kiralayarak kullanabileceğimiz özel tasarlanmış ürünlerdir.
Bu yatakların üretimi sırasında hastanın konforu oldukça düşünülmüştür. Geçmişi milattan önce 291 yılında dayandığı düşünülen hasta yataklarının yanlarda bulunan özel korumaları sayesinde hastanın düşmesi ya da hareket halinde zarar görmesi minimuma indirilmiştir. Engelliler ve kronik hastalar için uygun olan hasta yatakları tekerlekleri sayesinde de istenen yere rahatlıkla taşınabilir. Aynı zamanda ortopedik olan yataklar sayesinde her türlü boyun ve benzeri yerlerde bulunan ağrıların giderilmesi için de yine tüm hastalar düşünülmüştür.
Hasta Yatağı Kiralama ve Satın Alma İşlemleri
Hastane dışında tedavi olabilecek ya da sürekli olarak tedavi gerektiren durumlarda hastalar için özel olarak hasta karyolası kiralama işlemleri gerçekleştirilir. Bu işlemlerin sağlanması için mutlaka istenen ücretlerin ödenmesi ne firmanın doğru seçilmesi gerekir. Hasta yatağı fiyatları kiralama süresine bağlı olacak şekilde aynı zamanda hasta karyolasının kalitesine uygun olacak şekilde üretici ve kiralama yapan firma tarafından belirlenmektedir.
Hasta yatağı kiralama işlemleri haftalık aylık ya da yıllık olarak gerçekleştirilebilir. Kiralama işlemleri sonrasında yaşanabilecek her türlü sorun için kiralayan firma tarafından bakım ve onarım işlemleri gerçekleştirilir.
Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için ekstra olarak bir bedel ödemek gerekir gerekir. Hasta karyolası kiralama işlemlerinde nakliye ve kurulum yine kiralanan firma tarafından istenilen yere sağlanır. Bunun için ekstra bir ücret talep edilmez. Bazı firmaların yapmış olduğu fiyat politikası doğrultusunda da yine kurulum ve nakliye için ücret isteme durumlar söz konusu olabilir.
Hasta Yatağı Çeşitleri Nelerdir?
Hasta yatakları kullanılacak alanı ve hastalığın türüne bağlı olacak şekilde tercih edilebilir. Bu nedenle üretici firmalar tarafından sağlanan hasta yatağı çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kumandalı hasta yatağı,
- Felçli hasta yatağı,
- Motorlu hasta yatağı,
- Otomatik hasta karyolası,
- Katlanabilir hasta karyolası,
- Şişme havalı yatak,
- Lazımlıklı hasta yatağı,
Yatakların Kullanım Yerleri
Kumandalı hasta karyolası, kendisine bağlı olarak üretilen özel kumandalar sayesinde hastanın herhangi bir fiziksel güç sarf etmeden el yordamı ile yönetmesi hasta yataklarının en önemli özelliklerinden biridir. Bu nedenle sıklıkla tercih edilen hasta yatakları fiziksel zorlukların önüne geçerek kolay bir yatış imkânı sağlar.
Felçli hasta karyolası; Felçli olan bireylerin fiziksel aktivitelerini kısıtlı olmasından dolayı üretilen bu yataklar hareket edilebilen bir yapı ile tasarlanmış olan ürünlerdir. Hastanın ayaklarını kaldırıp indirmeye ne yatar pozisyondan oturma pozisyonuna geçirebilmesi için kumanda ile yönlendirilebilen özelliğe sahiptir. Aynı zamanda bu yatakların bazı modellerinin içerisinde özel lazımlıklarda mevcuttur.
Motorlu hasta yatağı, yatakların altına yerleştirilmiş olan motor sayesinde kumanda edilebilen yatak türleridir. Fiziksel aktivitesi az olan ya da felçli olarak hayatını sürdüren kişiler tarafından tercih edilen yataklardan biri olan motorlu hasta karyolası, 1, 2, 3 ya da 4 motorlu olarak tercih edilebilir. Motor gücüne bağlı olacak şekilde fiyatlandırmaları da farklılık gösterir.
En Çok Kullanılan Hasta Yatakları
Otomatik hasta karyolası, yatalak olarak hayatına devam eden hastaların yaşam sürelerinde hareket edebilmelerini ve zahmet çekmeden istenen şekli alabilmelerini sağlayan yatak çeşitlerinden biridir. Otomatik hasta karyolası olarak da adlandırılan bu yataklar yatakların başından sonuna kadar hareketli bir yapıya sahiptir. Kumandalar ya da manuel olarak kontrol edilebilen otomatik hasta karyolası çeşitleri baş kısmından ayak kısmına kadar kişiye istediğiniz şekle sokabilir.
Katlanabilir hasta yatağı, tüm hastaların iskelet sistemine uygun olacak şekilde tasarlanmış olan katlanabilir hasta karyolası özel kumandaları ile kontrol edilir. Hastanın yatar pozisyondan oturma pozisyonuna geçmesini sağlayan, aynı zamanda hem hastanelerde hem de evlerde rahatlıkla kullanım yapılabilen ürünlerden biridir. Genellikle hastanelerde ve özel bakım evlerinde kullanılan yatak türüdür.
Hastalığın Türüne Bağlı Olarak Tercih Edilen Hasta Yatağı Modelleri
Şişme hasta yatağı, bu yatak türleri piyasa içerisinde çok sık kullanılan ürünler değildir. Hazır pompa ile şişirilerek yatak haline getirilen şişme yatak pratik bir kullanıma sahip ürünlerdir. Genellikle yere ya da yatak üstüne serilerek kullanılır.
Lazımlıklı hasta yatakları, felçli olan ya da kendi başına tuvalete kalkamayan kişiler tarafından yatağa tamamen bağlı olarak monte edilmiş ve uzun süreli yatak üstüne vakit getirmek zorunda olan hastalar için özel olarak tasarlanmış olan ürünlerdir. Hastanın pratik olarak ihtiyacını karşılayabilmesi aynı zamanda yakınlarının zorlanmaması adını tercih edilen bu lazımlıklı yatak çeşitlerinin kullanımı oldukça kolaydır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!