Hasta Yatakları

Hasta yatağı diğer yataklara göre daha fonksiyonel ve hareketlidir. Hasta yatağı için aranan özellikler şunlardır: Kişinin, önce yan korkuluk olup olmamasına dikkat çekmelidir. Bunlar hastanın düşmesini engeller ve hem hastaya hem de yakınlarına güven verir. Yatak başlığının özellikle rahat olması gerekir. Bunu yapmak için yastığın anatomik olması gerekir. Hasta yatağı, hastanın yatağa rahatça ulaşabilmesi için çok yüksek olmamalıdır. Hastaların serbestçe inip binebilmeleri için bacaklarında ve başlarında destek vermelidir. Seçilen yatağın hastayı rahatsız edecek türden olmamasına dikkat edilmelidir.

Hasta Yatakları Nerelerde Kullanılır?

Hastaneye kaldırılan veya taburcu olan kişiler kaliteli bakım sağlarken evde bakım isterler. Kaliteli hizmetin yanı sıra, yüksek düzeyde konfor da tıbbi hizmetlerin başarısını sağlamak ve insan refahını sağlamak ve sürdürmek için seçeneklerden biri olmuştur. Sadece hastalık durumunda değil, yaşlıların bakım sürecinde de bakımın kalitesini arttırmanın, konforlu hale getirmenin ve konforlu bir bakım süreci sağlamanın en kolay yollarından biri olarak kabul edilmektedir.

Evlerde de kullanılabilen hastane yatağı modelleri

Evlerde de kullanılabilen hastane yatağı modelleri

Hasta yataklarının önemli bir rol oynadığı yer burasıdır. Bazı durumlarda ise hastayı bakıma alırken hastanın yatağı uzun süre kullanılacaktır. Bu nedenle hasta yatağı modellerinin kaliteli ve konforlu olması çok önemlidir. Aynı zamanda rahat bir hasta yatağı, iyi bir iyileşmeyi ve yüksek moral vermesini garanti eder. Öte yandan hasta yatakları artık son derece teknolojik ve bireylere pek çok hizmeti elektronik ortamda verebilmektedir.

Çoğu geçmişte manuel olarak sağlandı. Bu nedenle yatak başı ayarlarında tüm seçenekler dikkatle değerlendirilmelidir. Hasta yataklarının birçok farklı işlevi olabilir. Kullanılan en bilinen teknoloji, uzaktan kumanda ile yukarı aşağı hareket ettirilebilen hasta yatağı olarak dikkat çekmektedir.

Hasta Yataklarının Hastaya Sağladığı Faydalar

Hasta yatakları sağladıkları moral ve konforun yanı sıra birçok farklı özelliğe sahiptir ve tıbbi bakımdan hafife alınmamalıdır. Bu faydalardan biri, hastalarınızı çeşitli şekillerde düşmelerden koruyabilmenizdir. Hastane yatakları bunu iki şekilde yapabilir. İlk olarak hastaya elektronik imkanın sağlamasıyla, hastanın duruşunu değiştirmeden istenilen ayarlamaları yapmasına imkan vererek, hastanın hareketsiz kalmasını sağlar ve böylece hastanın devrilmesini engeller.

Düşmeye karşı bir diğer güvenlik önlemi de hasta karyolası portatif korkuluktur. Bu korkuluklar sayesinde hasta düşmelere karşı korunabilmektedir. Hasta yatağı ise bu özelliklerin herhangi birinden daha önemli olan bireylere fayda sağlayabilmesidir. Hastaların ağrıları önlemek için düzenli olarak duruşlarını değiştirmeleri gerektiği bilinmektedir. Ayrıca hasta yatağının işlevi ve yatağın yapım aşamasında kullanılan parçalar izlerin oluşmasını önlemeye destek olmaktadır.

Konforlu Hasta Yatağı Tasarımları

Hasta yatağı, hastanın vücudunun yatağa temas eden bölümlerinin nefes almasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle hastanın böyle bir yatakta düzenli hareket etmesi nedeniyle bazı yaraların oluşma riski çok azdır. Hasta yatağının konforlu ve çarpmalara ve düşmelere karşı güvenli özellikleri ve yatak yüzeyinin nefes almaya izin vermesi, hastaların artık uzun süreli tıbbi bakımdan çok fazla yararlanabilmiş olacaktır. Bu nedenle hastaya/yaşlıya evde bakım yapılıyor olsa bile, uzun süre kalma ihtiyacı varsa hasta yatağı modelleri içerisinden seçim yapılıp en uygunu alınmalıdır.

Konforlu Hasta Yatağı

Konforlu Hasta Yatağı

Hasta Yatağı Neden Tercih Edilir?

Bazı hasta yatağı modelleri için hastalar, hastane yataklarını tercih etmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ülke genelinde çeşitli ülkelerde hasta yatakları tercih edilmektedir. Türkiye’nin de bu ülkelerden biri olması hasta yakınlarının derin bir nefes almasına yardımcı oldu. Hasta yatakları, tedavi süreci boyunca hastaların rahat ve makul derecede rahat olmalarını sağlamak için tercih edilir. Aldığı ilaçlar ve tedavilerin yanı sıra hastanın yatağı tamamlayıcı bir tedavidir.

Hastane yataklarının fonksiyonel özelliklerinden dolayı hastane yataklarına olan talep artmaktadır. Diğerlerinin yanı sıra ortopedik yatak işlevi, hastanın devrilmesini önlemeye yönelik yan korkuluklar ve tekerlekler sayesinde hasta yatağının istenilen yere kolay hareket edebilmesi nedeniyle hasta yatağı daha da önem kazanmaktadır

Hasta Yatağı Çeşitleri Nelerdir?

Hastane yatağı seçimi tamamen profesyonel bir iştir, bu nedenle yatak alırken, hasta yatağı kiralama fiyatları hakkında çok dikkatli olunmalıdır. Öncelikle hareketli, hareketsiz bir yatak seçmelisiniz. Bu kararı verdikten sonra hastanın fiziksel durumu, mevcut sağlığı ve gelecekteki durumu dikkate alınmalıdır. Hasta yatalak, felçli, kısa süreli rahatsızlık veya hayatının geri kalanını yatakta geçirebilir. Tüm yataklar her durum için tasarlanmış ve üretilmiştir. Bilinçli yatak alımı da hastanın sağlığını doğrudan etkiler.

  • Kontrollü hasta yatağı:

Hasta yatağını kolayca kontrol etmek ve yatan hastayı fiziksel olarak zorlamadan yatağa şekil vermek için kullanılan uzaktan kumandalı hasta yatağı, küçük bir uzaktan kumandayla kontrol edilir.

  • Hasta yıkama yatağı:

Yatalak hastalar için hastayı tuvalete getirmek ve banyoda hastaya özel küvet sistemi hazırlamak çok zor ve meşakkatli olabilir. Hasta yatağının üzerine hasta yıkama yatağı yerleştirilerek pompa yardımıyla şişirilir ve küvet haline getirilir. Bu yatak, kolları, koltuk başlıkları ve drenaj mekanizmaları dahil olmak üzere ihtiyacınız olan her şeye sahiptir, böylece hastanın vücudunu zorlamadan yıkanabilmektedir.

  • Felçli hasta yatağı:

Fiziksel aktivitesi çok kısıtlı olan felçli hastalar için özel yataklar olarak geliştirilmiştir. Bunlar tuvaletli yataklar, hareketli başlıklar ve hasta yatağında manuel veya uzaktan çalıştırılabilen, hastanın ayaklarını aşağı yukarı hareket ettirmesine, uzanmasına ve oturmasına izin veren hareketli yapıda olan yataktır.

  • Motorlu hasta yatağı:

Bir, iki, üç veya dört motorlu elektrikli hasta yatağı farklı özelliklere sahiptir. Bu yataklar kısıtlı veya felçli fiziksel aktiviteye sahip hastalar için uygundur ve kullanım sırasında oldukça işlevseldir.

  • Otomatik hasta yatağı:

Hastanın nekahet döneminde veya yatalak bir hastanın yaşamı boyunca hareket etmesi zor veya imkansız olduğu için hasta yatakları bu durum göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Otomatik hastane yatakları, baştan sona hareket edinilebilir anlamına gelir. Manuel ve uzaktan kumanda ile çalıştırılmaktadır.

  • Katlanabilir hasta yatağı:

Bu yataklar hastane yatakları için özel olarak tasarlanmıştır. Yatağın hareketli iskelet yapısına uygun eklemlere sahip olan yatak, karyolasının komutlarına göre uzaktan kontrol edilebilen bir şekil oluşturarak hastanın yatarak veya oturur pozisyona girmesine olanak sağlar. Hastanelerde sıklıkla hasta yatağı olarak kullanılan yataklar ev kullanımına da uygundur.

  • Şişirilebilir hasta yatağı:

Yatağa veya zemine yerleştirildikten sonra yatağa pompalanabilen şişme hasta yatağı pratik kullanıma sahiptir.

  • Lazımlıklı hasta yatağı:

Kendi başına tuvalete gidemeyen, dışarıdan yardımla tamamen yatağa bağlanan veya daha uzun süre dinlenmek zorunda kalan hastalar için özenle tasarlanmış yataklar, aynı zamanda ihtiyaçlarını da kullanmalarını sağlar. Yakınların bu konuda zorluk yaşamasını etkili bir şekilde önler.

Hasta yatağı çeşitleri

Hasta yatağı çeşitleri

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir