Havalı hasta yatağı kiralanarak veya satın alınarak sağlanabilen bir üründür. Sürekli yatmak zorunda kalan hastalar için ev ve hastanelerde özellikle tercih edilmektedir. Ayrıca bazı rahatsızlıklara iyi geldiğinden ve hasta rahat ettiğinden kısa süre yatacaklar için de uygundur. Hastane ve ev karyolalarına uyumlu havalı hasta yatağı nasıl kullanılır ve özellikleri nelerdir?
Havalı Hasta Yatağı Nedir?
Havalı hasta yatakları hastaların rahat etmeleri ve iyileşme sürecinin hızlanması için su geçirmez olup ve hava ile şişirilen özel yataklardır. Genellikle bir hasta karyolası üstüne serilerek kullanılırlar. Hava alarak şişmesi veya inmesi kendiliğinden otomatik olarak gerçekleşir. Havalı hasta yatağının üzeri şişler halinde baloncuklardan veya borulardan oluşur. Bu borular sıralar halinde şişip inerler. Hasta bunu hissetmez ama vücut sağlığı için bu sırayla şişip inme çok faydalı olur. Özellikle yatak yaralarının oluşmasını önler. Firmamız Haskar Medikal’de baklava dilimli ve boru tipi havalı hasta yatağı satış ve kiralama hizmetleri de verilmektedir.
Havalı Hasta Yatağının Faydaları Nedir?
- Havalı hasta yatağının şişip inen baloncukları hastayı rahat ettirir. Hareket masaj etkisi yaratır.
- Hava akımı sağlanarak yatağı kendiliğinden havalandırır.
- Basıncın farklı noktalara dağılmasını sağlayarak yara oluşumuna engel olur.
- Su geçirmez özelliği ile tam yatalak hastalar için de çok uygundur.
- Kolay temizlenir ve leke tutmaz.
- Çok kısa sürede hastanın kendisi ve yakınları havalı hasta yatağı nasıl kullanılır öğrenir. Kullanımı çok kolaydır.
Havalı hasta yatağı nasıl kurulur?
Havalı hasta yatakları üç parçadan oluşur. Her yatağın üzerine serilebilen şilte, havayı yatağa götüren hortum, hava basan küçük ve otomatik olarak çalışan bir motor. Şiltenin alt köşelerinden birinde hortum girişi vardır. Hortumlar bu girişe sıkıca takılır. Hortumun diğer girişleri motora bağlanır. Motor yüksek ayarda çalıştırılarak 20 dakika gibi bir sürede yatağın şişmesi sağlanır. Kurum sırasında hasta yatakta olmamalıdır. Kurum bittikten sonra hasta yatağa alınmalı ve kendisine havalı hasta yatağı nasıl kullanılır öğretilmelidir. Elbette bazı hastalar yatağı kendi başlarına kullanacak durumda olmayabilir. Bu bakımdan hastaya bakacak kişilere havalı hasta yatağı nasıl kullanılır mutlaka öğretilmelidir.
Şişirme işlemi bittiğinde hasta yatağa alınır ve kilosuna göre motorun üzerinde bulunan ve sayısal olarak görülen değerlerden uygun olan dereceye yatak ayarlanır. Örneğin 60 kg. olan biri için orta seviye yeterliyken kilo artıkça derecenin yükseltilmesi gerekir. Havalı yataklar boru tipi ve baklava dilimi gibi çeşitleri vardır. Hasta için uygun olan şekil kilosu göz önünde tutularak seçilmelidir. Boru tiplerinde acil hava çıkışı aparatı bulunur ve acil durumlarda havası saniyeler içerisinde boşaltılabilir.