Havalı hasta yatağı çeşitleri

Sağlık durumunda çeşitli sebeplerden dolayı problemler bulunan ve normal sağlıklı insanlar gibi yaşaması mümkün olmayan insanlar ömür boyu özel bir bakıma gereksinim duyarlar. Sürekli yatarak bir hayat geçirmek mecburiyetinde bulunan yatalak hastalar için özel olarak düzenlenebilen bir mekanizmanın bulunduğu hasta yatağı oldukça önemli işlevler sağlar.

Yalnızca yatalak hastalar için değil, aynı zamanda da geçici bir süre yatakta yatma zorunluluğu bulunan kişilerde de hasta yatağı tercih edilir. Hastanelerde hastaların kullanımı için özel olarak imal edilen fonksiyonel yataklara yer verilmesiyle, hastalar ve yakınları oldukça rahat ederler. Hastanelerde yer alan ve içerisinde pek çok fonksiyon bulunduran hasta yatağı modelleri, evlerde de kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Hasta Yatağı ile Konfor Sağlama

Tedavisine evde devam edilmesine karar verilen kişiler, bu süreçte özel olarak tasarlanan ve çeşitli fonksiyonları bulunduran hasta yataklarında tedavilerine iyi şartlarda devam ederler. Hasta yataklarının ayak ve baş kısımlarında ayarlanabilir işlevler bulunur. Bu sayede çoğu hasta herhangi bir kimseye gereksinim duymadan kendisini rahat pozisyonlara getirebilir. Hasta büyük bir konfor ortamı yaratan koşullar içerisinde iyileşme sürecini hızlı bir şekilde tamamlayabilir.

Hastaları ve hasta yakınlarının hayatını büyük oranda kolaylaştıran bu ürün hastaların devamlı sabit bir pozisyonda kalmasına engel olur. Hareket becerisi bütünüyle kısıtlanan hastalar için havalı yatak ideal bir alternatiftir.

Pozisyonlu havalı yatak

Pozisyonlu havalı yatak

Havalı Hasta Yatakları

Havalı hasta yatakların çalışma sistemi motorlardan oluşur. Bu nedenle havalı yatak ve yatak motoru olmak üzere iki kısımdan meydana gelir. Motoru yardımıyla hastanın uygun olacak şekilde ayarlanabilir niteliği bulunur. Bunun yanında hastanın vücudunda yatak yaraları mevcutsa birinci ve ikinci seviyedeki yatak yaralarına göre basınç ayarlaması yapılabilir. Yatak çalışmakta olduğu sürece belirlenen bölgede etkisini gösterir ve basıncın sabit pozisyonda durmasını önleyerek devamlı değişmesini gerçekleştirir.

Yatak yaraları çoğu zaman vücutta topuk, dirsek, kulak ve kalçalarda kızarıklık biçiminde gözlemlenmesinin yanında, zamanla önlem alınmadığı takdirde daha da derinleşir. Motorlu havalı yatak bütünüyle yara ve ağrıların oluşmasını engellemek ve hastanın ağrı yaşamaması için tasarlanmıştır.

Havalı Yatak Çeşitleri

Sağlık problemleri nedeniyle tedavi süreci içine giren hastalara hem fiziki hem de sosyal anlamda destek olan hasta yatakları günümüzde oldukça ön planda yer alır. Bu yataklarda yan korkuluk, hareketli başlık kısmı, hareketli ayak kısmı, karyola tekerlekleri ve serum askısı olması gerekli olan özellikler arasındadır. Havalı hasta yatağı çeşidi üçe ayrılır. Bu çeşitler ise baklava tipi havalı yatak, boru tipi havalı yatak ve pozisyon veren havalı yatak çeşidi olarak yer alır. Hasta yatakları sahip olduğu aparatlar ve hareket kabiliyetlerine göre de sınıflara ayrılır.

Baklava Tipi Havalı Hasta Yatağı Çeşidi

Baklava dilimi şeklinde oluşan hava kanallarından üretilmiştir. Diğer yatak modellerine göre çok daha uygun havalı yatak maliyeti olduğu için gereksinim duyulan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Hastanın ağırlığına göre basınç ayarının düzenlenmesi, masaj hissi yarattığı için vücudun oksijen almasını sağlaması, yatak yarası meydana gelmesinin önüne geçmesi baklava tipi havalı yatak özellikleri arasında yer alır. Bu yataklar, Ayarlanabilir basınçla çalışan kuvvetli bir kompresöre sahiptir.

Boru Tipi Hasta Yatağı Çeşidi

Boru biçiminde birbirine paralel olarak yer alan ve hava kanallarından meydana gelen boru tipi havalı yatak ise kendi içinde A+B ve A+B+C şeklinde çeşitleri bulunur. Modellerin arasında A+B+C en gelişmiş düzeyde ön plana çıkan yatak modelidir. 4. Tip yaralara kadar oldukça verimli etkiler yaratır. Ventilasyon niteliğine sahip olan boru tipi havalı yataklarında bulunmasının yanı sıra hastanın yattığı bölgeye devamlı hava üfleyerek terlemesinin de önüne geçer. Böylelikle yatağa temas eden bölgelerde yaraların gelişmesini engeller. Yara oluşturmamak için gereken mekanizmaya sahip olan etkili bir yatak tipidir.

Boru tipi havalı yatak

Boru tipi havalı yatak

Pozisyon Aldıran Hasta Yatağı Çeşidi

Pozisyon aldıran havalı yatak, hastanın, daimî olarak sağa ve sola doğru hareketini gerçekleştirir. Bu sayede hastaya bakmakta olan kişilerin, hastanın pozisyon değiştirmesi durumunda herhangi bir zorluk çekmeden pozisyon aldıran yatak sayesinde gerçekleştirilmesi sağlanır. Yatak yaraları meydana gelmiş olsa dahi pozisyonlu havalı yatak çeşidinde yaralar kısa bir sürede iyileşme gösterir.

Hasta Yataklarının Önemi

Sürekli yatmak mecburiyetinde kalan hastaların devamlı aynı bölge üstünde yatılı kalması nedeniyle kan hücreleri hareket işlevini kaybederek bu bölgelerde ölmeye başlar. Bununla beraber de kızarıklıklar ve morluklarla başlayan bir sürecin devamında yaralanmalar söz konusu olur. Bu şekilde önemli hastalığı olan kişiler için havalı hasta yatakları kullanımı sağlanan konfor açısından da tavsiye edilir. Bu yataklar vücutta devamlı yatış pozisyonunda bulunmaktan kaynaklı oluşan yaralanmaları önleyebilecek bir sistem kurulmuştur.

Bu anlamda, içeriden meydana gelebilecek yaralanmaların da önüne geçilmesi sağlanır. Yatak gerektiren hastaların yaşamış oldukları süreç hem kendileri hem de refakatçileri yönünden oldukça zorludur. Hasta yatakları, bu zorlu sürecin konforlu bir hal alması konusunda başarılı sonuçlar yaratır.

Hasta Yatağı Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Hasta yatağı tercih ederken hastanın yatalak durumda olması, felçli olması, geçici olarak kullanılması veya ömür boyu kullanılması gibi kullanım süresine göre hasta yatağı tercih edilmesine özen gösterilmelidir. Yatak seçerken yapılması gereken ilk şey, ortopedik bir yatak olmasıdır. Yan bölümlerinde korkuluk desteğinin olması da güvenli bir ortam sunulması açısından önem taşır. Hareket becerisi olmayan hastalar için kumanda kontrolü bulunan yataklar tercih edilmesi idealdir.

Bunun yanında lazımlık kullanmayı gerektiren durumlar için lazımlıklı hasta yataklarının üretimi de söz konusudur.  Hastaya yemek yedirirken veya oturma konumuna geçmesini sağlarken baş kısmının dik pozisyona geçmesi önemlidir. Ayak kısmının yükselip alçalması ise ayakta meydana gelebilecek şişlikleri ve hastanın kaymasını engellemesinden dolayı oldukça avantaj sağlar.

Hasta Yatağı Avantajları

Hareket becerisi olmayan hastalar için sağa ve sola doğru hareketin sağlanması için yanal tornalama sahibi bir hasta yatağı tercih edilmesi bakım yapan insanın zorlanmasını engellerken, hastanın boğazında da rahatsızlık verici sorunların oluşmasını ortadan kaldırır. Hastanın yemek ya da temizliği gibi süreçlerde yatak yüksekliğinin ayarlanabilmesi, hastaya bakan kişinin rahatlığı açısından olumlu bir özelliktir.

Hasta yatakları sessiz çalışma sistemi ile hastaya vereceği rahatsızlığı minimum düzeylere ulaştırır. Hasta yataklarını tercih ederken hastanın güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ön plana alınmalıdır. Hastanın derisinin hava almasına olanak sağlayan hasta yatakları, hastalık sürecini fiziksel ve psikolojik anlamda rahatlığa kavuşturur.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir