Hastanın tedavisi sırasında ve tedavi sonrası iyileşme döneminde hastanın yatağını kullanması çok önemlidir. Bu hem yetişkinler hem de tedavi gören çocuklar için geçerlidir. Küçük çocukların hastalık ve tedavi sürecinde ihtiyaç duydukları bakımı alabilmeleri için beşik kullanmaları çok önemlidir. Bazı hasta yatağı modelleri, küçük çocukların fiziksel ve fiziksel özelliklerine göre uyarlanmıştır. Yetişkin yatağından farklıdır. Bu nedenle, yetişkin yatağı mevcut olsa bile, köpek yavrusu tedavi edilirken bir beşik sağlanmalıdır.
Çocuk yatakları, genellikle doğru ölçü olan 70x150x45 cm boyutlarında tasarlanmaktadır. Antibakteriyel özelliklere sahiptir ve aseptik olarak muhafaza edilebilir. Renklendirme özel kanserojen toz boya ile yapılmakta olup, baş, ayak ve korkulukları kolay temizlenebilir ve antibakteriyeldir. Çocuk yatakları çoğunlukla farklı boyutlarda olduğu için hasta yatağı fiyatları konusunda da farklılık göstermektedir.
Hasta Yatağı
Hasta yatağı, yatan hastalar için özel olarak tasarlanmıştır. Yatma zamanı ile ilişkili rahatsızlıkları önlemek ve tedavi sürecinde hastayı daha rahat ettirmek için tasarlanmıştır. Yatma zamanı gerektiren uzun dinlenme süreleri kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir. Uzun süre yatmak da kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir ve kardiyovasküler hastalığa neden olabilir.
Basınç ülseri adı verilen bir durum, hareketsizlik veya hareketsizlik nedeniyle gelişir ve tedavisi çok zordur. Hasta yatağı sadece hastanelerde kullanılmamaktadır. Ayrıca kliniklerde, evlerde ve diğer tıbbi tesislerde kullanılır. Hasta yatağı terimi, hastane yatak kapasitesi için de kullanılmaktadır.
Hasta Yatağı Modelleri
Hasta yatağı modelleri, hareket özgürlüğü ve elastikiyete göre sınıflandırılır. Bu tür yatakları öne çıkaran diğer özelliklerden biri de hasta yatağı modelleridir. Hasta yatağı modelleri bunlardır.
İki Motorlu (iki hareketli) Hasta Yatağı
İki elektrikli hasta yatağı, başlarını ve bacaklarını kaldırabildikleri ve alçalabildikleri için hastaların en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Bu tip yatağı hareket ettiren elektrik motoruna bağlı el kumandası üzerinde bulunan butonlar ile yatağın baş ve ayaklarının yüksekliği kolaylıkla ayarlanabilmektedir. Genellikle iki hareketli hasta yatağı 150 kg’lık bir hastayı kaldırabilecek özellikte yapılır.
İki elektrikli hasta yatağının birbirinden ayıran en önemli özelliği, karyola başlık ve yan korkuluklarının imalatında kullanılan malzemenin cinsidir. Bu malzemeler arasında demir, plastik, ahşap ve alüminyum gibi malzemeler bulunur. Aynı zamanda bu malzemelerin doğası hasta yataklarının fiyatını doğrudan etkilemektedir. Özellikler İki motorlu elektrikli hasta yatağı, evde hasta bakımında en yaygın kullanılan modellerden biridir. Kullanımının uygun olması dışında hasta yatağı fiyatları kapsamında da uygun fiyatlar söz konusudur.

Hasta yatağı model seçenekleri
3 Motorlu Hasta Yatağı
Üçlü hareketli hasta yatağı, çift hareketli hasta yatağında bulunan tüm fonksiyonel özelliklere sahiptir. Çift kayar yataktan ziyade 3 motorlu hasta yatağı özelliklerine ait olan üçüncü ve en önemli özellik ise 3 motorlu hasta yatağını yukarı aşağı hareket ettirebilme özelliğidir. Bu hareketlilik, bakım verenin hastaya müdahale etmesini kolaylaştırır ve hastaya daha fazla konfor sağlar.
Hastaları sedye ve tekerlekli sandalye gibi platformlarda taşımak için de uygundur. Pistonlu motor olarak da bilinen bu rulman türünün yük taşıma kapasitesi 200 kg ile 300 kg arasında değişmektedir. 3 motorlu hastane yatağı, 2 motorlu hastane yatağından daha pahalıdır.
4 Motorlu Elektrikli Hasta Yatağı
Dört hareketli hasta yatağını diğer yataklardan ayıran en önemli özelliği, bu yatak tipinin “Trendelenburg” adı verilen özel bir hareket sistemine sahip olduğudur. Trendelenburg egzersizi, yatağın öne arkaya dik açılarda yerleştirilmesini sağlayan bir yatak fonksiyonudur ve öncelikli olarak yoğun bakım ünitesinde kullanılır. Hastayı yataktan hasta kaldıracı gibi bir platform ile taşımak çok uygundur. Hasta yataklarında kullanılan yatak tipinde hastanın doğrudan ve sürekli temas halinde olduğu yatağın kalitesi ve hastanın durumuna uyum sağlaması çok önemlidir.
Bu tip yataklar iki, üç ve dört bölmeden oluşmaktadırlar. Tek parça halinde bu şekilde imal edilmelerinin nedeni hasta yataklarının hareketli kısımlarına uyum sağlayabilmesidir.

4 motorlu hasta yatakları
Tek Parça ve Lazer Kesim Yatak
Hasta yatağı, hareketliliğine uyum sağlamak için tek parçadan yapılan bu tip yatakların süngeri lazer teknolojisi ile düzenli olarak kesilir. Bu şilteler, sıvı geçirmez, yıkanabilir fermuarlı bir kılıf ile birlikte gelir. Bu yatak süngerleri genellikle 23 – 28 Danste kalite aralığında olup, split yataklara göre daha ortopediktir.
Visco Hasta Yatağı
Visco sünger yatakları, üzerinde yatan hastanın vücut şekline duyarlı bir sünger yatağı çeşididir. Bu çok ortopedik sünger çatı yatağı, devrilmeye karşı en dayanıklı olanıdır. Birçok özellik ve fonksiyona sahip farklı hasta yatakları türleri vardır ve bunlar hakkında yukarıda genel bilgileri vermeye çalıştık. Günümüz medikal sektöründe hastane yatakları ve hastanelerde kullanılan yataklar birçok yönden evde kullanılan medikal yataklara benzemektedir. Hasta yatağı kiralama modelleri, medikal, hastane ve ev kullanımı için hastalara uygundur.
Hasta Yatağı Fiyatları
Hasta yatağı fiyatları birbirinden farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar yatağın özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Hasta yatağı fiyatları, motor sayısına ve onları nasıl hareket ettirdiğinize bağlıdır. Fakat günümüz çağında hasta yataklarında birçok kampanya düzenleniyor ve hasta ve yakınlarının mağdur olmayacağı kiralar vardır.
SGK Hastanın Yatağını Karşılıyor mu?
Hasta yatakları, hastaların kendilerini iyi hissetmeleri ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için en çok ihtiyaç duydukları ürünlerdir. Hastane yatakları, özellikle yatalak hastalar için hem ruh hem de beden sağlığı için önemlidir. Sizin veya sevdiklerinizin hastane yatağına ihtiyacı varsa SGK’dan yararlanabilirsiniz. SGK kurumu yatalak hastalar için yatak temin etmektedir.
Hastanın doktor fonundan bir yatağa ihtiyacı olduğunu onaylayan bir rapora ihtiyacınız var. Hastaneden bu rapor ile SGK’ya gidip rapor için başvurmanız yeterlidir. SGK hem yatağınızı hem de ilacınızı kapsar. Hastaya uygun hekim tarafından belirlenen yatak tipleri tercih edilir. Hasta yatalak ise ve tuvalet ihtiyacını karşılayamıyorsa uygun yatak temin edilir. Ayrıca raporda hastanın kilosuna uygun elektrikli yatak da bulunacak. Hasta yakınlarının veya hasta yakınlarının isteği üzerine yazılmamıştır.
Hangi yataklar SGK tarafından karşılanmaktadır?
Hasta yataklarının birçok modeli bulunmaktadır. Hastanın yatak modeli kişiden bağımsız olduğu için SGK kapsamındaki yatak grubu diye bir grup yoktur. Yani hasta yatağı modelleri içinde belirli bir kategori yoktur. Hangi yatağa doktor tarafından karar verilir ve bu yatak hastaya tahsis edilir.
Yatak tipi nasıl seçilir?
Hastane yatakları vücuttan vücuda değişir. Birçok soru yatağın şeklini değiştirir. Örneğin hastanın belirli bir süre yatağa ihtiyacı olup olmadığı, hastanın tuvalet ihtiyacını karşılayıp karşılayamayacağı, hastanın fazla kilolu olup olmadığı, hastanın genç olup olmadığı vb. Ancak, bu karar çoğunlukla şirket uzmanları tarafından verilir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!