Hasta Yatağı Çeşitleri

Çeşitli tıbbi durumların tedavisi sırasında hastanede yatış ihtiyacının devam etmesi nedeniyle ömür boyu hastanede yatışların daha spesifik bir yatak standardı içermesi gerekir. Bu nedenle hasta yataklarının tasarımında standart yataklara göre farklı tasarımların yanı sıra farklı fonksiyonel ilaveler kullanılmaktadır. İşlevsel nitelikler ve daha fazla hareket özgürlüğü için tasarlanmıştır. Bir hastane yatağında olması gereken özelliklerden bazıları bu şekilde ferah özelliklerle tasarlanmıştır.

Hastanın sınırlı hareket kabiliyeti, patolojiye bağlı refleks kaybı gibi özelliklere sahip olması yatağın yüksek güvenlik önlemleri alması için en önemli kriterlerden biridir. Özellikle yatağın iki yanında korkuluk bulunmalıdır. Ayrıca başın mutlak rahatlığı, sürekli yatma pozisyonu için uygun olacaktır. Hasta yatağı, hastanın yatağa rahatça erişmesini sağlayacak bir boyut/yükseklik yapısına sahip olmalıdır. Havalı yatak modellerinin hastane yatağında kullanılması, hastanede kalınan süre boyunca vücudun şekline uygun olması, hastanede yatış süresinin çok daha konforlu olması ve yan etkilerin şiddetinin artmasını önlemek için hastadan kaynaklanabilir.

Tıbbi Hasta Yatakları

Tıbbi Hasta Yatakları

Yatak Teknolojisi Sistemi

Hastane yataklarının serbestçe hareket edebilmesi için tekerleklerin yanı sıra hasta rahatsızlığına odaklanan ek özelliklere de sahip olması gerekir. Özellikle hastanın yatağın belirli kısımlarını kaldırma veya yatağı tek tek bile olsa daha dik konuma getirme gibi işlevlere sahip olabilmesi için motor teknolojisine yer verilmelidir. Hastanın durumuna ve uygulanan tedaviye göre maksimum konfor için bir veya birden fazla motor kullanılarak yatakta şekil olarak değişken yapılar oluşturulabilir. Bu sayede bir düğmeye dokunarak yatak hareketlerinde gezinebilirsiniz.

Bu tip motor teknolojisine sahip hasta yataklarında da terletmeyen kumaşlar kullanılmalıdır. Başka bir deyişle, sürekli yatmaktan kaynaklanan cilt yaralanması ve kas sorunları riskini en aza indirmek için şilte her zaman nefes alabilmelidir. Bu sayede kaliteli, konforlu ve çok daha verimli bir hastane yatağı kullanmak mümkün olacaktır.

Tıbbi Yatakların Önemi ve Özellikleri

Hasta yatakları, tedavi gören veya ömür boyu yatalak olan hastaların konforunu sağlamak için üretilmektedir. Felçli hastalar genellikle aynı yerde yattıkları için eklem rahatsızlıkları ve yaralanmalar meydana gelebilir. Bunun gibi birçok durumda, hastanın sağlığı düşünülerek tasarlanmıştır. Hastane yatağının en önemli amacı hastayı yatakta yatarken rahat ettirmektir. Bu tedavi sürecini olumlu etkileyecektir. Bu yüzden insan sağlığı için çok önemlidir. Hasta bakım yatağının özelliklerine gelecek olursak; Normal yataklara göre çok fonksiyonlu, rahat ve yumuşaktır.

Hastane yataklarının orta kısmı çelik, demir veya alüminyumdan yapılmıştır. Metal üzerine toz kaplama yapılarak küflenmeye karşı direnç sağlanır. Boyama işlemi de hijyeniktir. Başlık için metal ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Çeşitli maddelerin de kullanıldığı bilinmektedir. Çıkarılabilir başlık çoğu zaman hastayı fiziksel alanda tutmaktan başka amaçlar için kullanılır. Ayrıca bir hastanın durumunu gösteren kayıtları, testleri, idrar torbalarını ve benzeri öğeleri yerleştirmek için kullanılırlar. Hastaların düşmesini önlemek ve çeşitli nedenlerle yan korkuluklar da kullanılmaktadır. Çıkarılabilir ve yüksekliği ayarlanabilir yan korkuluklar metal, ahşap, alüminyum gibi malzemelerden yapılmıştır.

Yatalak Hasta Yatakları

Yatalak Hasta Yatakları

Hasta Konforu İçin Hasta Yatağı Standardı

Hasta yatağı modelleri, her iki yanında bulunan korkuluk sisteminin açma ve kapama talimatlarına küpeşte panoları denir. Yine durum TV’ye tıbbi yatak koymak, yani dernekler yapmak için kullanılırdı. Hasta yatağı kilit işareti veya yatak kontrolü, istenmeyen hasta müdahalesini önlemek için kullanılır. Bu durumda ampul işareti sıklıkla dikkat çekmek için kullanılır. Bu kontrol paneli sayesinde karanlık ortamlarda hasta ve bakıcılar için hastane yatağının kullanımını son derece kolaylaştırır.

Hasta sağlığı ve konforu her şeyden önce gelir. Hepimiz hasta olabiliriz. Yaşlılar bu konuda daha hassas oldukları için yeni doğmuş gibi davranılmaları gerekir. Hastalar hastane yatağında yeme, içme ve beslenme gibi geniş bir alana sahiptir. Ağır hasta ve yaşlılar için tuvaletli hastane yataklarımız var. Adından da anlaşılacağı gibi, hastanın banyoya gitme ihtiyacı, yatakta özel olarak tasarlanmış bir lazımlık ile karşılanır. Ayrıca hastayı kalkmaya zorlamadan dışkılama ihtiyacını da sağlar. Hastanın vücudu kendini desteklemek için serbestçe hareket etmelidir.

Tıbbi Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir yatak satın alırken aşağıdaki ayrıntılar dikkate alınmalıdır: Doktorun önerdiği yatağa dikkat etmeliyiz. Hasta yatağı korunaklı olmalıdır. Hasta ağırlığını taşıyabilecek kadar güçlü olmalıdır.  Yatak fonksiyonu olmalıdır. Uzaktan kumandayla çalışabilmek gibi. Bakalım bakım yatağındaki işaretler ne anlama geliyor. Kaç santimetre diyorsanız, hastanın yatağının ne kadar aşağıda olduğu anlamına gelir. RBS fonksiyonu ile kol, bacak gibi uzuvların yatağın herhangi bir yerine sıkışması durumunda müdahale ile on veya on beş santimetre açılır.

Hasta Yatakları

Hasta Yatakları

Bir hasta konvülsiyonu veya şoku sırasında devreye giren CPR sistemi, hastayı otomatik olarak ilk müdahale ve acil durumda kullanılan acil durum moduna döndürür. Hasta güvenliğini sağlamalı, kenarları korumalı, ayaklar ve baş hareketli, sağlam malzemelerden yapılmış, kritik hastalar için dayanıklı olmalıdır.

Bunlar dikkat edilmesi gereken ana noktalardır. Küpeşte plakası, tıbbi yatak tarafı korkuluğunun açma ve kapama işlevleriyle bağlantılıdır. TV pozisyonu seansına gitmek isteyen hastaya hatırlatmak için kullanılır. Yatak veya uzaktan kumanda üzerindeki kilit işareti, hastanın farkında olmadan yatağa doğru hareket etmesini önlemek için hasta tarafından kullanılır. Hastanın karanlığına tepki olarak, bakıcılara yardımcı olmak için ampul benzeri bir işaret kullanılır. Hasta yatağı kiralama fiyatları hasta yataklarının özelliklerine göre değişmektedir. Hasta yatağı özellikleri, fonksiyonları arttıkça fiyatları da artabilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir